Verden

Venezuela: Frykter vold og massearrestasjoner

Den frustrerte opposisjonen vil neppe slå seg til ro med valgtapet i Venezuela. Det er all grunn til å frykte vold fra regimets side, mener eksperter.

– Situasjonen etter valget i Venezuela er usikker og uforutsigbar, og i prinsippet kan alt skje nå. Men kommer det vold i de neste avgjørende dagene, vil den være drevet av regjeringen, som sitter på politi og våpenmakt, mener statsviter og professor Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen.

– Jeg frykter ikke at opposisjonen vil gjøre noe utover demonstrasjoner som stort sett er fredelige. Det jeg frykter, er en overreaksjon fra myndighetene, at politiet slår veldig hardt til og går til massearrestasjoner. Regjeringen har jo tidligere slått hardt ned på demonstrasjoner, påpeker han overfor Dagsavisen.

Les også reportasje fra Venezuela: – Jeg er klar til å gi livet mitt for Venezuela (+)

Politisk blåmandag

Marsteintredet er blant annet ekspert på politikk i Latin-Amerika og følger det omstridte valget i Venezuela søndag. Det endte med at valgmyndighetene erklærte at den sittende president Nicolás Maduros regime vant med 51, 2 prosent av stemmene. Dette skjedde mandag morgen norsk tid. Selv om flere valgdagsmålinger viste at opposisjonens kandidat lå best an, hevdet valgmyndighetene at han fikk 44,2 prosent av stemmene.

Opposisjonen bestrider dette resultatet, etter å ha mobilisert kraftig foran valget søndag.

Nicolas Maduro har erklært valgseier i Venezuela, men opposisjonen bestrider resultatet.

Nå venter seks år til med Maduros regime.

– Ut fra meningsmålingene hadde vi regnet med at opposisjonen ville vinne dette valget. Her er det flere indikasjoner på at det kan foreligge valgfusk og at dette ikke er et rettferdig valg. Det har jo vært usikkert lenge om dette ville bli et reelt valg, sier Marsteintredet til Dagsavisen.

– Valgkampen har vært vanskelig for opposisjonen. Det har vært mange arrestasjoner, og opposisjonens hovedkandidater fikk ikke lov til å stille. Likevel har opposisjonen vært optimistisk og fått veldig mange til å gå til valgurnene for å få til en endring i Venezuela, sier professoren.

---

Fakta om valget i Venezuela

  • Presidenten velges for seks år av gangen og kan sitte i et ubegrenset antall perioder.
  • I presidentvalget er det enkelt flertall som vinner avstemningen.
  • Ved to anledninger har den venezuelanske presidentmakten omskrevet grunnloven slik at mer makt er konsentrert hos presidenten.
  • I praksis ligger både den utøvende, lovgivende og dømmende makten under presidentens parti.

Kilde: FN-sambandet

---

Les også: Fant døde katter i en sekk i havet

Ingen bursdagsgave fra Maduro

Også den venezuelanske kona til statsviter Aslak Jangård Orre gikk til valgurnene søndag i håp om endring. Mandag feiret hun rund dag, men hun hadde ikke regnet med å få et regimeskifte i bursdagsgave.

– Men hun håpet jo på seier for opposisjonen, sier Orre, som er seniorforsker ved Chr. Michelsens institutt.

– Dette var nok likevel det mest sannsynlige utfallet for alle som følger venezuelansk politikk. Blir folk så fortvilet og frustrerte at de tar til gatene, er det all grunn til å frykte at regimet vil slå hardt ned på eventuelle demonstrasjoner, sier Orre.

– Jeg tror ikke det er sannsynlig at det blir massakrer eller et direkte «blodbad», som Maduro truet med før valget for å spre frykt og demobilisering. Men at det vil bli utstrakt bruk av vold mot opposisjonen, det er rimelig sikkert, mener Orre.

---

Situasjonen i Venezuela

  • Venezuela har i flere år vært i dyp økonomisk og politisk krise. Krisen forverret seg etter at USA innførte sanksjoner mot landets industri i 2018.
  • Venezuela har mer olje enn noe annet land i verden, i tillegg til store forekomster av kull, gull og andre naturressurser. Korrupsjon og vanstyre har likevel ført til at mange har havnet i fattigdom.
  • Ti kandidater, blant dem Maduro, kjempet nå om å bli president, men den eneste utfordreren med reelle vinnersjanser var Edmundo González, som representerer opposisjonskoalisjonen Enhetsplattformen.
  • Enhetsplattformen og Gonzalez fikk økende støtte foran valget, men både opposisjonen og observatører fryktet på forhånd at valget ikke blir avviklet på en fri og rettferdig måte. Det var også stor frykt for hva som ville skje dersom opposisjonen hadde gått vinnende ut av valget.
  • Maduro søkte sin tredje presidentperiode. Han har hatt makten siden 2013.

Kilde: NTB

---

Ønsker all makt

Orre tror uansett heller ikke opposisjonen kommer til å slå seg til ro med dette resultatet.

– Overhodet ikke. Først vil de nok forsøke å utfordre resultatet ved hjelp av offisielle kanaler, og bruke de regler og rutiner som måtte finnes for å protestere. Det kommer ikke til å føre fram, det vet vi. Bruker de for lang tid på formelle protester, vil de kanskje miste sitt momentum, med den kraften de hadde søndag. Etter det kan det hende at de forsøker å mobilisere til massedemonstrasjoner.

På lang sikt kan det likevel hende at opposisjonen synker ned i apati, likegyldighet og demoralisering, tror Venezuela-kjenneren.

– Jeg jobber som statsviter og forsker, og jeg ser Venezuela føyer seg inn i et mønster av regimer som vi kaller «valg-autokratier», som til en viss grad forsøker å legitimerer regimet sitt ved bruk av valg, som gjør det umulig for opposisjonen å vinne. Det hender jo at de vinner med 99 prosent av stemmene! Men når det er tydelig at befolkningen har stemt på opposisjonen, skjer det stadig oftere at de velger seg 51 prosent. Hadde du spurt meg på forhånd, hadde jeg tippet 51 prosent, sier Orre.

– Da får de til å se ut som det har vært et reelt valg, og at de «tilfeldigvis» har vunnet flertallet. Så bruker de det flertallet de får til å ta til seg all makt. Det er hele poenget: De ønsker all makt.

Les også: USAs «spåmann» med råd til Demokratene: – Det er smart

Må verifiseres

Professor ved Universitetet i Oslo og ekspert på Latin-Amerika, Benedicte Bull, sier det er grunn til å være skeptisk til resultatet.

– Myndighetene sier at valgresultatet er basert på et elektronisk system, som i utgangspunktet er bra. Det som gjør det mindre sannsynlig å tro på, er at det tok fire og en halv time før resultatet ble klart. Det skal egentlig gå umiddelbart, sier hun til NTB.

Bull understreker at valget må verifiseres, og nevner at det var en liten delegasjon valgobservatører fra FN og Carter-senteret til stede. I løpet av valgdagen kom det mange rapporter om uregelmessigheter, sier hun.

Bull forklarer at hva som skjer videre for Venezuela, er helt avhengig av hva det endelige resultatet blir.

– Maduro er trenger sårt at sanksjonene mot landet oppheves, og det kommer ikke til å skje dersom USA ikke godtar valget som demokratisk.

Les også: Slik unngår du salmonella

Mer fra Dagsavisen