Natt til søndag ble tolv mennesker drept i de israelskokkuperte Golanhøydene. USAs utenriksminister Antony Blinken har uttalt at alt tyder på at den sjiamuslimske militante gruppen Hizbollah som står bak angrepet, ifølge NTB.
– Dette Hizbollah-angrepet overskrider alle røde linjer, og vår respons vil være tilsvarende, sa Israels utenriksminister Israel Katz lørdag. Overfor Axios la han til at det nå nærmer seg fullskala krig mot Hizbollah og Libanon.
– Vi fordømmer angrep på sivile på det sterkeste. Alle parter må gjøre det de kan for å beskytte sivile i henhold til sine forpliktelser etter humanitærretten, har Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sagt til NTB om situasjonen søndag.
Natt til søndag gjengjeldte Israel angrepet, og skal ha angrepet flere militære mål på libanesisk territorium. Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik mener det kan være et stort feilgrep dersom Israel skulle åpne nok en fullskala konflikt.
---
Golanhøydene:
- Område som ligger på grensa mellom Jordan, Syria, Libanon og Israel.
- Syrisk landområde på 1680 kvadratkilometer.
- Har vært okkupert av Israel siden 1967, og huser i dag flere ulovlige israelske bosettinger.
- Var før okkupasjonen bosatt av en rekke etniske grupper, hvor majoriteten siden har flyktet.
- I dag er flesteparten av de syriske beboerne på området er drusere, og det bor omtrent like mange Israelske bosettere som syrere på Golan.
Kilde: Store Norske Leksikon
---
Les også: Fant døde katter i en sekk i havet
Et usannsynlig mål
Utvik er professor i midtøstenstudier ved UiO, og har fulgt situasjonen i området gjennom en årrekke. Han trekker fram den israelske krigføringen i Gaza som et viktig element for utviklingen man nå ser, også med Hizbollah.
– Hizbollah har ikke gått til noen full krig siden 7. oktober, men de har markert sin støtte til Palestina og Hamas ved å beskytte palestinske områder, sier han til Dagsavisen.
I tillegg til flere hundre tusen israelske bosettere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, er det over 20.000 israelere som har bosatt seg på de syriske Golanhøydene. Alle disse bosettingene strider mot internasjonal lov, selv om Israel bestrider dette, skriver BBC.
Forventet det ikke
Professor Utvik peker på at Majdal Shams, byen hvor rakettangrepene fant sted lørdag, var et uventet mål fra Hizbollahs side. Årsaken til dette er at byen har en overveldende drusisk befolkning.
– Det er nesten vanskelig å tenke seg, fordi det er den okkuperte befolkningen som blir rammet. Druserne er en betydelig del av befolkningen i Libanon, forklarer han og legger til:
– Det virker mer sannsynlig at dette er et missil på avveie. Dette blir jo ren spekulasjon, men at de ønsket dette spesifikt som mål er litt vanskelig å forstå.
Les også: – Russere glemmer ikke
Setter spørsmålstegn ved retorikken
Missilet som traff fotballbanen lørdag, skal ha blitt skutt opp fra Libanesisk territorium. Den drepte 12 ungdommer mellom 10 og 20 år, ifølge NTB.
– Det er jo helt forferdelig, med fotballspillende barn som blir rammet, sier Utvik.
Professoren fortviler samtidig over Israels krigføring i Gaza. De nyeste tallene fra FN viser at over 38.000 mennesker er døde som følge av den israelske invasjonen, mange av dem barn.
Eksperten synes også det er vanskelig å si om sannsynligheten for en større krig er stor, tross utenriksminister Katz sine advarsler.
– I seg selv har ethvert slikt angrep potensial for å skape opptrapping av konflikten, men i dette tilfellet kan den israelske retorikken tyde på det.
Les også: Helsepersonell om situasjonen i Gaza: – Noen måtte legges til side for å dø
– Spørsmålet er hva Israel gjør
Utvik tror at ettervirkningene av helgens angrep avhenger av flere ting.
– Spørsmålet er hva Israel gjør videre. Det er veldig lite som tyder på at Hizbollah skulle ønske en opptrapping, sier han, og utdyper:
– Hizbollah, med Iran som støttespiller, har holdt konfliktnivået på et nivå som gjør at det ikke eskalerer til en større krig. Sjiamuslimene utgjør om lag 30 prosent av befolkningen i Libanon, men de fleste libanesere ønsker nok ikke at landet skal bli innblandet i noen krig.
Videre mener eksperten at det er ulogisk for Israel å skulle åpne en ny front.
– Krigen i Gaza har tært på Israel, selv om de får støtte fra USA, og det er fortsatt mye som skjer på Vestbredden, sier Utvik.
– Men det er en tanke at høyresiden og statsminister Benjamin Netanyahu av egne hensyn ønsker å forlenge en krigstilstand, fordi dette vil kunne utsette tidspunktet for et valgtap, tilføyer han.
Les også: Palestinske teaterstudenter får innvilget visum til Norge
Les også: – Mest overvåkede krigen i verdenshistorien
Les også: Frankrike og Storbritannia fordømmer rakettangrepet mot Golanhøydene
---
Fakta om Hizbollah:
- Sjiamuslimsk bevegelse dannet i 1982 som et svar på Israels invasjon av Libanon.
- Støttet av Iran, som også bidro til å grunnlegge bevegelsen.
- Har en militær og en politisk gren. Partiet og organisasjonen er lovlig i Libanon, er representert i nasjonalforsamlingen og har inngått i regjeringer.
- Lyktes i 2000 med å drive israelske styrker ut av Sør-Libanon.
- I 2006 kom det til ny krig mellom Israel og Hizbollah, der tapene og ødeleggelsene var langt større på libanesisk side enn i Israel.
- Står på USAs terrorliste. Hizbollahs militære gren er oppført på EUs terrorliste.
- Nekter å rette seg etter en FN-resolusjon som krever avvæpning av alle væpnede grupper i Libanon.
- Har deltatt med titusenvis av soldater på president Bashar al-Assads side i krigen i Syria.
---