---
Fakta om Barry B. White
- Fra 2009 til 2013 var Barry B. White USAs ambassadør til Norge.
- De siste årene har White fungert som rådgiver for organisasjonen «Foreign Policy for America», et diplomatnettverk som arbeider for prinsippstyrt amerikansk utenrikspolitikk.
- Har vært styreleder for Lex Mundi, verdens største internasjonale forening av uavhengige advokatfirmaer.
- Støttet valgkampen til Barack Obama tidlig, og har vært en aktiv donasjonsinnsamler for flere demokratiske kandidater.
---
– Er det noe du vil trekke fram i utenrikspolitikken som blir viktig for Norge, uavhengig om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valget i november?
– Det nære samarbeidet mellom USA og Norge er veldig betydningsfullt og viktig. Selvfølgelig er vi en del av Nato, men jeg tror også at USA får en enorm mengde informasjon og kunnskap om Russland, spesielt om den russiske flåten, fra nordmennene. Så dette er viktig, og vi vet at Kina også har interesser i nordområdet.
– En sak som har fått mye oppmerksomhet i Europa, var da Trump nærmest truet med å trekke USA ut av Nato. Er det noe sannhet bak den type trusler?
– Jeg tror nok ikke det var snakk om å faktisk trekke seg ut, men jeg er ikke en del av hans indre sirkel. Trump er en bølle, og det eneste han vet hvordan han skal gjøre er å få folk til å frykte ham, og bølle med folk. Jeg synes Jens Stoltenberg gjorde en utmerket jobb med å ikke bare stå opp mot Trump, men å samarbeide med ham, og sikre at USA ikke trakk Nato-støtten.
– Så tror jeg også at det Trump gjorde med å antyde mindre støtte, var at man fikk opp forsvarsbudsjettene i de øvrige landene i Nato. Det virket. Når det gjelder USAs medlemskap så er det også verdt for amerikanere å erkjenne at den eneste gangen artikkel 5 i Nato har blitt utløst var for å hjelpe USA etter 9/11.
Les også: USA-ekspert: – Trump er nok strålende fornøyd nå
– Hvordan vil utenrikspolitikken preges om Harris vinner valget? Kommer hun til å ta en annen posisjon enn president Joe Biden på noe område?
– Hun har vært en del av Biden-administrasjonen, så mye kommer til å ligne. Det vil åpenbart bli noen forskjeller, men for eksempel i spørsmål om støtte til Ukraina, er hun en tydelig støttespiller. Hun støtter Taiwans rett til selvstendighet, og har allerede besøkt 27 land, og møtt 150 utenlandske ledere, så hun har erfaring og forståelse. Det store spørsmålet for en hvilken som helst amerikansk president er Midtøsten.
– Biden har forsøkt seg på å finne en midtvei. Selv om USA er en sterk støttespiller av Israel, har Biden også en forståelse for palestinernes lidelse, og jeg tror Harris kommer fra en lignende bakgrunn og forståelse. Det er et vanskelig spørsmål. Nå er Israels statsminister Benjamin Netanyahu på besøk i Washington. Han er en kontroversiell person ikke bare blant amerikanere, men også i det amerikanske jødiske miljøet.
Les også: Tror Trump kommer til å angre: – En historisk tabbe (+)
– Klarer Harris å mobilisere de velgerne hun sårt trenger for å vinne?
– Det er det som er spørsmålet. Hun har en stor fordel gjennom infrastrukturen til Biden-valgkampen. Dagen etter at Joe Biden sa at han ikke tok gjenvalg, hadde alle falt til støtte for Harris. Jeg tror det kom som en litt overraskelse at det skjedde så raskt. Jeg tror det er den desperate nødvendigheten av å få til en enhet for å beseire Trump. Jeg tror det er der, og jeg tror det vil skje. Jeg tror Trump vil bli sett på som ustabil. Måten Det demokratiske parti har kommet sammen for å støtte henne antyder at hun har en rimelig sjanse til å vinne, men man må som kjent være forsiktig med spådommer.
Les også: Kan Harris slå Trump? USAs «spåmann» røper svaret (+)
– Et tema som ofte dukker opp er at Kamala Harris vil bli en historisk president ved at hun vil bli den første kvinnen, og den første svarte kvinnen, som har sittet i det embetet om hun vinner. Er USA klar for det?
– Jeg mener USA er klar for det. Om det vil skje er en helt annen historie. Var vi klare for Barack Obama, vel, han overbeviste oss om at vi var det. Hillary Clinton kunne nok også ha vunnet valget hadde det ikke vært for e-post-skandalen like før. Samtidig var det mange som ikke likte personligheten hennes.
– Min oppfatning er at Kamala Harris har en annen personlighet, og jeg tror hun er mye mer åpen og vennlig, og jeg tror folk ser det som et håp. Der er det en mulighet, men negative sider ved hennes kandidatur er at hun kanskje er litt mer liberal, og hun kommer fra California. Om dette vil påvirke hvem hennes visepresidentkandidat blir, vil være et interessant valg. En av de interessante kandidatene som pressen snakker om i dag, er Josh Shapiro fra Pennsylvania. Det er et åpenbart valg gitt at han sannsynligvis vil vinne Pennsylvania og være sterk i Midtvesten. Spørsmålet er hvordan velgerne stiller seg til en slik duo.
Les også: Mener Wolt gjemmer seg bak uføretrygdede (+)
– Nå har vi snakket ganske teknisk om USA og valget senere i år. Men du kjenner jo også Norge godt. Hvordan minnes du tiden som ambassadør her?
– Det var fire fantastiske år. Vi ble utrolig godt mottatt i Norge, og det handler om at USA og Norge har et spesielt forhold som har vart lenge. Alt var veldig positivt, og jeg husker spesielt en telefon jeg fikk tidlig på morgenkvisten da jeg fortsatt var under opplæring. President Barack Obama hadde vunnet Nobels fredspris, og jeg kunne ikke fått en bedre introduksjon til Norge.
– Er det mulig for nordmenn å forstå den amerikanske befolkningens holdninger til politikk?
– Jeg vet at nordmenn følger valget i USA nøye. Mitt inntrykk er at de fleste nordmenn i hvert fall ikke ville støttet tidligere president Donald Trump, og hans politikk. Her i USA er det mer et spørsmål om konservatisme mot mer liberalisme, men som i alle valg, og som Bill Clinton som kjent har sagt: «It’s the economy, stupid».
– Forklar det litt nærmere. Mange amerikanere opplyser at de er bekymret for økonomien. Sammenligner vi med andre Vestlige land, ser det ikke ut til å stå spesielt dårlig til med amerikansk økonomi.
– Demokratene og Joe Biden har slitt med å nå ut til middelklassen. De har ikke tilstrekkelig klart å nå ut til de som sliter økonomisk med et budskap om at politikken de fører kan gjøre en forskjell i livene deres. Dette er ikke folk som nødvendigvis bryr seg om behovet for ren energi, eller klimaendringer. Det er folk som han nok med å tenke på hvordan det står til med lommeboken.
– Republikanerne har på sin side hamret inn budskapet om at det går forferdelig dårlig med amerikansk økonomi, at kriminaliteten skyter i været, og at arbeidsledigheten er ute av kontroll. Samtidig viser tallene oss at kriminaliteten er lavere enn på lang tid, arbeidsledigheten er stabilt lav, lønningene har gått opp, og børsene står høyt. Igjen har et problem her vært at president Biden ikke har klart å fremstå dynamisk nok for velgerne, og klart å formidle at tilstanden til amerikansk økonomi er en misunnelse for mye av verden.
---
- 62 prosent av amerikanere svarte i en undersøkelse i slutten av mai i år, at inflasjon er et «svært stort problem» for landet, ifølge Pew Research Center.
- Juni-tallene for amerikansk inflasjon var på tre prosent.
- Arbeidsledigheten ligger for tiden relativt stabilt og vaker rundt fire prosent, ifølge U.S. Bureau of Labour Statistics.
---
Les også: Ekspert om forsikring: – Disse tilbudene sier jeg alltid nei til
– Så Trump maler et feil bilde av faktiske forhold?
– Jeg vet ikke om noen annen politiker som har prøvd så hardt som Trump, på å sverte det amerikanske folk og den amerikanske posisjonen i verden. Se på migrantkrisen vi nå har som Republikanerne konstant kritiserer. Folk vil komme hit. De ønsker å bli amerikanere, og de ønsker å jobbe her. Slik har det alltid vært. Det er flere amerikanere med norske aner enn det er nordmenn i Norge.
– Hvor er Republikanerne som ser denne sammenhengen? De vet hvem Trump er. Jeg tror de er redde for ham. De frykter ham når han snakker om hevn. Han snakker om å rettsforfølge de som motsetter seg ham. Dette er ikke noe vårt land kan være bekjent av. Et poeng jeg liker å fremheve er at selv om det ser ut som om landet vårt er svært delt, er 60 til 70 prosent av oss enige om nesten alt. Hvis du ser på listen, er det frihet til å velge, noe våpenlovgivning, det økonomiske behovet for å skape jobber, redusere ulikhet. Til og med på innvandring er de fleste enige om mye av politikken.
Les også: Hevder Trump kan veltes av «Harris-bølgen» (+)
– Det blir nå en kort og intensiv valgkamp for Demokratene for å etablere Kamala Harris som presidentkandidat. Har de nok tid?
– Vi ser nå en total forandring, i det minste i Demokratenes perspektiv på dette valget. De ser håp, de ser en positiv fremtid, og de ser at hun fører en veldig positiv valgkamp. Det er definitivt en ny energi i partiet.
– Det kan være en fordel, og det kan være en ulempe. Den overveldende støtten Harris har mottatt har vært enestående på så kort tid. Jeg har aldri sett noe lignende, og republikanerne har ennå ikke funnet ut en strategi for å gå etter visepresident Harris. Vi får se. Det vanskelige er at man ikke vet hva som vil skje i denne første tiden av hennes kandidatur. At valgkampen er kortvarig, kan det hjelpe, men hvis noe går galt da, vil det gjøre skade.
– Visepresident Kamala Harris har lang fartstid fra påtalemyndigheten i California. Hvordan kan den bakgrunnen hjelpe henne med å slå Trump?
– Jeg registrer at Trump ønsker å møte Harris til debatt. Det tror jeg vi gleder oss til alle sammen. Harris er en kryssforhører, som har brukt hele livet på å straffeforfølge mennesker som har begått alvorlig kriminalitet. Hun vet hvordan hun skal håndtere denne typen situasjoner. Et poeng jeg antar vi vil se ganske snart fra Harris blir at hun påpeker hvor mange i Trumps indre sirkel som allerede er straffedømt.
– Og så er det attpåtil Trump som snakker om «Biden crime family». Jeg tror ikke du kommer til å høre så mye om det lenger, fordi det kommer til å bli snudd på hodet. Og Harris er i en flott posisjon til å gjøre det.
Les også: Hvem blir Kamalas nestkommanderende? (+)
Les også: Yes, she can. Eller? (+)
Les også: Kamalas visepresidenter