Verden

FNs øverste juridiske organ slår fast at Israels bosettingspraksis på Vestbredden er ulovlig

Israels 57-årige okkupasjon av palestinske områder er i strid med folkeretten og dermed ulovlig, slår den Den internasjonale domstolen (ICJ) fast i en rådgivende uttalelse.

Israel må opphøre sin tilstedeværelse i de okkuperte palestinske områdene så snart som mulig, ifølge domstolen.

ICJ slår også at Israel systematisk diskriminerer palestinere. Domstolen uttaler også at alle stater i verden er forpliktet til å innrette seg etter folkeretten og skjelne mellom israelske og palestinske områder.

Rådgivende uttalelser fra ICJ i Haag er ikke bindende, men blir likevel tillagt stor vekt.

Det var FNs hovedforsamling som i 2022 ba ICJ om å vurdere lovligheten av Israels «langvarige okkupasjon, bosetting og annektering» av palestinske områder, inkludert Øst-Jerusalem.

Disse områdene har vært okkupert siden 1967, og Israel har siden etablert bosetninger som i dag huser rundt 700.000 israelere.

To spørsmål

FNs hovedforsamling ba ICJ ta stilling til to spørsmål – først og fremst de juridiske konsekvensene av det FN kaller «Israels pågående brudd på det palestinske folkets rett til selvbestemmelse».

Deretter hvilke følger den israelske okkupasjonen bør få for FNs og andre lands forhold til landet.

Nå har domstolen altså slått fast at Israels okkupasjon er ulovlig og at landet må opphøre sin tilstedeværelse i palestinske områder.

Alle land i verden er etter folkeretten forpliktet til å anse Israels okkupasjon som ulovlig, ifølge ICJ.

Uttalelsen slår også fast at Israel må gi erstatning for okkupasjonen.

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Boikottet

Israel møtte ikke opp i høringen i domstolen, men sendte en skriftlig redegjørelse der de hevder at en rådgivende uttalelse fra ICJ vil skade forsøkene på å komme fram til en fredsløsning.

Israel hevdet videre at påstanden om at okkupasjonen er ulovlig ikke tar inn over seg «Israels rett og plikt til å beskytte egne innbyggere».

Det store flertallet av de 50 landene som la fram sitt syn under ICJs høring, var samstemte og ba domstolen om å fastslå at okkupasjonen er ulovlig.

En håndfull land, blant dem Storbritannia og Canada, ba derimot domstolen om å avstå fra å komme med en rågivende uttalelse om okkupasjonen.

USA, som regnes som Israels fremste støttespiller internasjonalt, ba ICJ om å komme med en forsiktig uttalelse som ikke innebærer pålegg om israelsk tilbaketrekning fra de palestinske områdene.

Les også: Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)

Ikke første gang

Det er ikke første gang ICJ vurderer lovligheten i Israels handlinger. Alt for 20 år siden slo domstolen fast at bosetningene, samt muren og separasjonsgjerdet Israel har bygd inne på Vestbredden, er i strid med folkeretten. Også da boikottet Israel høringen.

ICJs rådgivende uttalelse kommer samtidig med at Israel de siste ni månedene har ført en brutal krig på Gazastripen.

Nærmere 39.000 mennesker er drept og 90.000 er ifølge palestinske helsemyndigheter såret i de israelske angrepene. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforsker nå Israel og har slått fast at det kan være fare for folkemord.

Les også: Eide om Israel-nekt: – Jeg mener det er viktig å snakke sammen

Mer fra Dagsavisen