Verden

Britenes nye regjering vil styrke forholdet i EU

Den nye regjeringen i Storbritannia la onsdag fram sine planer. Blant de mange punktene er et forbedret forhold til EU, samt å fjerne nesten hundre representanter som har arvet plass i Overhuset.

Kong Charles foretok onsdag den høytidelige åpningen av det nyvalgte Parlamentet med å holde trontalen, der han presenterer den nye Labour-regjeringens planer.

– Stabilitet blir hjørnesteinen i min regjerings økonomiske politikk, og enhver beslutning vil være i tråd med dens finanspolitiske regler, sa kong Charles i talen.

Selv om det er kongen som holdt talen, var den skrevet av Storbritannias nye Labour-regjering. Den omfattet opp mot 40 lovforslag om blant annet boligbygging, nasjonalisering av jernbaner og avkarbonisering av landets strømforsyning.

Starmer overtok fredag 5. juli som ny statsminister etter at Labour sikret seg hele 410 av de 650 representantene i Underhuset under parlamentsvalget dagen før.

Styrket EU-samarbeid

Regjeringen lover blant annet en helt ny tilnærming til Europa og ønsker å sette strek over flere år med et turbulent forhold til EU i kjølvannet av brexit.

– Min regjering ønsker å nullstille forholdet til europeiske partnere og vil jobbe for å styrke Storbritannias handel- og investeringssamarbeid med EU, het det i talen.

Storbritannia gikk formelt ut av EU i 2020, og daværende statsminister Boris Johnson framforhandlet en ny handelsavtale med unionen. Starmer har i lang tid understreket at han ønsker å gjøre store endringer i denne avtalen.

Reformer og nye lover

Regjeringen ønsker også flere nye lover om arbeidslivet og vil blant annet gjøre det ulovlig å si opp en kvinne som har fått barn i en periode på seks måneder etter at hun er tilbake på jobb. Regjeringen vil også styrke kontrollen med grensene og skjerpe lover om våpen, butikktyveri og drikking på offentlig sted.

I planen er også å føre togoperatører tilbake i offentlig eie, i tillegg til å tillate lokale myndigheter å ta kontroll over sine respektive busselskaper.

Labour-regjeringen vil også fjerne nesten hundre representanter som har arvet plass i Overhuset. Utspillet er første skritt i det regjeringen kaller en mer omfattende reform av Parlamentets førstekammer, der medlemmene ikke er valgt av folket.

– Tiltak for å modernisere grunnloven vil bli lagt fram, blant annet å gjøre slutt på retten til arvelige representanter til å stemme over politiske forslag, het det i trontalen.

Pomp, prakt og gissel

Onsdagens seanse gjorde tradisjonen tro ære på en rekke seremonielle tradisjoner som strekker seg flere århundrer tilbake i tid.

De kongelige sikkerhetsvaktene gjennomførte et tradisjonelt søk etter eksplosiver i parlamentets kjeller, en tradisjon som har blitt holdt ved like etter et mislykket forsøk på å sprenge parlamentet i 1605.

Kongen ankom i en kongelig ekvipasje fra Buckingham Palace.

Tradisjonen går også på å sikre at monarken ikke tas til fange av Parlamentet. Én parlamentariker holdes derfor som «gissel» mens seremonien pågår. Tradisjonen går tilbake til 1600-tallet da kong Karl I hadde et mildt sagt anstrengt forhold til Parlamentet. Kongen ble til slutt dømt til døden og henrettet av Parlamentet.

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Les også: Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)

Les også: Festivalsommeren: Stor oversikt

Mer fra Dagsavisen