Verden

Klimaendringer gjør dagene lengre

Når polarisen smelter kan det by på problemer for både internett og GPS.

– Den jordmodellen vi har i dag endres og blir mer unøyaktig, forklarer professor ved NTNU Jan Ketil Rød.

For navigasjonen som vi kjenner den er avhengig av at jorda beveger seg på samme måte som før. Det er fordi det trenger nøyaktig måling for å fungere optimalt.

Men hvordan kan smeltevann føre til unøyaktige målinger?

Les også: Synnøve Vereide Trampe: Kvinner kan velge og vrake. Menn kan velges – eller vrakes (+)

Bremser rotasjonen

At dagene blir lengre er ikke noe nytt. Dette har nemlig skjedd jevnt og trutt over tid på grunn av månens gravitasjonsmotstand mot planetens hav og land, skriver The Guardian. På grunn av klimaendringene går det imidlertid kjappere nå.

Ifølge NASA mister Antarktis 150 milliarder tonn is i året, mens Grønland mister hele 270 milliarder tonn på grunn av den økende varmen på jordas overflate og hav. Blant annet var temperaturene i Nord-Atlanteren den høyeste på 40 år tidligere i juli. Når havet er varmt og isen smelter, fører dette naturlig nok til at vannstanden øker, men det stopper ikke der.

For smeltevann fra Grønland og Antarktis har gjort at vann som vanligvis holder til på høye breddegrader er flyttet til verdenshavene. Dette fører mer vann nærmere ekvator, noe som gjør jorden mer flattrykt.

– Det er som om man trykker på polene, og da eser jorda ut ved ekvator, forklarer Rød og fortsetter:

– Det er ganske mye vann som er lagret i is, så det er ikke så rart at det kan gjøre noe med jordens form.

Ifølge studien vil denne forflytningen av vann kunne bremse jordas rotasjon, og dermed forlenge dagen.

Jan Ketil Rød er professor fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap ved NTNU.

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Kan få konsekvenser for navigasjon

Når dagene blir lenger er det imidlertid ikke snakk om timer. Ifølge The Guardian vil jorda kun sakke ned noen millisekunder. Rød forteller at vi som mennesker ikke kommer til å merke at dagene blir lenger, men det kan være systemene vi bruker gjør det på grunn av nødvendigheten for nøyaktig måling. Likevel er ikke professoren bekymret.

– Vi må kanskje lage en jordmodell på nytt, sier Rød og forteller at det også er gjort tidligere.

– Det er ikke noe dramatikk i det.

Menneskeskapte endringer

Måten menneskeskapte endringer påvirker jorden på ble nylig demonstrert i en studie som viste at omfordelingen av vann har fått jordas rotasjonsakse, altså de nordlige og sørlige polene, til å flytte seg.

– Vi kan se innvirkningene til menneskeheten på hele jordsystemet, sa professor Benedikt Soja ved ETH Zürich i Sveits til The Guardian.

Han peker på at det gjelder mer enn bare det lokale, som temperaturstigning, men hvordan jorda beveger seg i verdensrommet og roterer.

– På grunn av våre karbonutslipp har vi gjort dette på bare 100 eller 200 år. Mens de styrende prosessene tidligere hadde pågått i milliarder av år, og det er slående, mener Soja.

At klimaendringene har noe å si, mener også Rød.

– Isen smelter mye kjappere, og ingen modeller har forutsett det. Jordaksen har flyttet på seg selv, men på grunn av klimaendringene vil ting gå fortere.

Les også: Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)

Mørkere vintre

Selv om menneskene ikke kommer til å merke at dagene blir lengre, vil klimaendringene merkes på andre måter, også for de i Norge, ifølge Rød.

I flere land har det i sommer blitt sendt ut hete-varsler, og i sentral- og sør Europa er det på flere steder meldt hetebølger som kan nå 40 grader. I land som Italia og Romania har myndighetene bedt folk om å være forsiktige, kjøre forsiktig hvis de skal på ferie, drikke mye vann og unngå å gå ut i de varmeste timene på dagen.

Men Rød peker på en annen faktor enn bare de økende temperaturene.

– Vi kommer til å merke at dagene blir mørkere om vinteren, spesielt for de i nord, sier han.

Det er fordi det har blitt mindre snø, noe som igjen vil gjøre at dagene oppleves enda mørkere.

– Det kan vi oppleve, men millisekundene kommer vi ikke til å merke, avslutter Rød.

Les også: Disse kan bli Trumps visepresident (+)

Mer fra Dagsavisen