Tallene fra bransjerapporten Statistical Review of World Energy viser at etterspørselen etter fossilt brensel kan fortsette å øke til tross for veksten i fornybar energi. Det kan bli en utfordring for overgangen til lavere energiutslipp og for 1,5-gradersmålet.
– Vi håper denne rapporten vil hjelpe myndigheter, verdens ledere og analytikere med å se klart hvilke utfordringer som venter på veien videre, sier Romaine Debarry fra konsulentselskapet Kearney.
2023 var det første hele året der Russlands energistrøm er vendt vekk fra Vesten i kjølvannet av invasjonen av Ukraina. Det er også det første hele året uten vesentlige koronarestriksjoner.
Ulik utvikling
Verdens samlede energiforbruk satte nye rekord med 620 Exajoule, en økning på 2 prosent. 1 Exajoule tilsvarer snaut 278 terawattimer (TWh). Til sammenligning var Norges årsforbruk på 315 TWh i 2022, ifølge NVE. Av dette er 130–140 TWh elektrisitet.
For første gang passerte verdens energirelaterte klimautslipp i fjor 40 gigatonn CO2-ekvivalenter.
– I et år der bidragene fra fornybare energikilder har satt ny rekord, innebærer det stadig økende etterspørselen etter energi at andelen fossil energi er nesten uendret, sier Simon Virley i konsulentselskapet KPMG.
Rapporten viser at den fossile andelen i energimiksen utvikler seg ulikt i ulike regioner. I Europa falt den fossile andelen til under 70 prosent for første gang siden den industrielle revolusjon.
– I avanserte økonomier, ser vi tegn på at etterspørselen etter fossilt brensel når toppen. Det står i kontrast til økonomiene i det globale sør, der økonomisk utvikling og bedre levestandard gir fortsatt vekst for fossil energi, sier direktør Nick Wayth i bransjeorganisasjonen Energy Institute.
Opp 50 prosent siden 2000
I India sto fossil energi for nesten hele veksten i etterspørselen. I Kina var etterspørselen rekordhøy etter en vekst på 6 prosent. Samtidig sto Kina for over halvparten av den totale veksten i fornybar kraftproduksjon.
Rapporten sier de globale utslippene fra energi har økt med 50 prosent siden 2000.
Siden i fjor har den toneangivende, årlige rapporten blitt gitt ut av Energy Institute sammen med KPMG og Kearney. Fram til 2023 ble den produsert av olje- og energiselskapet BP siden 1950-tallet.
Les også: Datteren til Liv: – Jeg blir gjort til syndebukk
Les også: LO vil gi flere AFP: Intern uenighet hindrer løsning
Les også: Det gikk vel ikke så bra, Asheim? (+)