Verden

Sanna Marin med Putin-advarsel: – Et signal han er nødt til å få

Finlands tidligere statsminister Sanna Marin mener Russland må få klar beskjed om at Ukraina før eller siden kommer til å bli Nato- og EU-medlem.

Marin, som var finnenes statsminister i perioden 2019 til 2023, har en rekke ganger gått hardt ut mot Russland og Vladimir Putin etter at fullskala-invasjonen av Ukraina startet i 2022.

Nå jobber Marin blant annet for organisasjonen Tony Blair Institute for Global Change. Nylig gjestet hun sikkerhetskonferansen Impact’24 i polske Poznan.

– Vi er nødt til å sende Vladimir Putin et tydelig signal om at uansett hva, så kommer Ukraina til å bli EU- og Nato-medlem, sa Marin der, ifølge den finske kringkasteren Yle.

Mange leser også: Estland-topp til Dagsavisen: – Dette er Putins plan

– Moldova og land på Balkan kan stå for tur

Finnen mener Vesten ikke kan la Ukraina tape og Putin vinne krigen. Da vil situasjonen forverres ytterligere, hevder Marin, og føre til ytterligere russisk aggresjon.

Vinner Russland, vil det føre til krig i tiår framover, spår hun.

– Moldova og land på Balkan kan stå for tur hvis Russland vinner i Ukraina, sier 38-åringen, som ble verdens yngste statsminister da hun tiltrådte i 2019.

Sanna Marin under NHOs utenrikskveld på Rockefeller i Oslo tidligere i januar.

Budskapet følger i samme spor som da Marin gjestet Oslo i januar.

– Hvis Russland ikke taper, sender det et signal til andre autoritære regimer. Et signal om at dette (krigen, journ.anm.) lønner seg, og at man kan vinne noe selv om man har verdens øyne på seg, sa hun fra scenen på Rockefeller.

Les også: Sanna Marin: – Putin løy for oss alle

– Vi må vise styrke mot land som Russland. Vi må vise at man ikke kan oppføre seg slik, at man ikke kan vinne på det. Vi må vise at hvis man gjør det, så taper man. Vi må vise at vi er sterke i forsvaret av våre verdier, la 38-åringen til.

Les også: Om Natos Putin-frykt: – Det kommer ikke til å skje

– Skal man sitte passivt og se på at krigen i Ukraina «går over»?

Natos visegeneralsekretær Mircea Geoana gjentok nylig alliansens budskap om at Ukraina før eller senere vil bli innlemmet.

– «Det handler ikke om hvis, men når» er budskapet fra Nato. Jens Stoltenberg har jo selv uttrykt dette, og det er vedtatt av alliansen. Men så er det dette med «når», da, sa Nato-ekspert Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagsavisen om Geoanas utspill.

Seniorforsker Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Nupi-forsker Friis trakk fram det han mener er et viktig spørsmål for Nato nå:

– Skal man sitte passivt og se på at krigen i Ukraina «går over» fordi man ikke vil ha land i krig med i Nato? Eller skal man allerede nå gjøre mer med integrasjonen av Ukraina mens krigen fortsatt pågår, sa han.

Har du sett denne? Han vil utvide Nato: – Ulven banker på døren vår

Les også: Ekspert: – Farlig å gi Putin trumfkortet

Les også: USA-ekspert om ny Trump-støtte: – Det betyr null og niks

Les også: Marin om Putins krig: – Nå må vi våkne

In this pool photograph distributed by the Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin meets with students at Harbin Institute of Technology in the northeastern city of Harbin on May 17, 2024. (Photo by Alexander RYUMIN / POOL / AFP) / ** Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik **

---

Fakta om Sanna Marin

  • Sanna Marin (født 16. november 1985) er en finsk politiker fra Socialdemokratiska Parti (SDP). Hun var statsminister i Finland fra 2019 til 2023 og partileder i samme periode.
  • Marin er født i Helsingfors i Finland og vokste opp i Birkala. Hun har mastergrad i forvaltning fra universitetet i Tampere (Tammerfors) i 2017.
  • Finnen begynte med politikk i 2006, og ble i 2012 valgt inn i kommunestyret i Tampere for SDP. Hun var bystyreleder i Tampere i 2013-2017, og ble valgt inn som kommunestyrerepresentant fram til 2021. Marin ble valgt inn i den finske riksdagen i 2015 og ble første nestleder i partiet i 2017. Hun ble utnevnt til kommunikasjonsminister i Antti Rinnes regjering i 2019.
  • Partiet valgte Marin som ny statsminister da partileder og statsminister Rinne trakk seg i desember 2019. Marin var 34 år da hun tiltrådte.

(Kilde: Store norske leksikon)

Sanna Marin under NHOs utenrikskveld på Rockefeller i Oslo tidligere i januar.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen