Verden

Israel om Norges Palestina-beslutning: – Vil ikke la dette passere i stillhet

Israel henter hjem sin ambassadør i Oslo siden Norge vil anerkjenne Palestina som selvstendig stat. – Det får vi ta til etterretning, sier Jonas Gahr Støre.

Også den israelske ambassadøren i Irland hentes hjem for konsultasjoner, av samme grunn.

– I dag sender jeg et tydelig budskap til Irland og Norge: Israel vil ikke la dette passere i stillhet. Jeg har nettopp beordret hjemkalling av de israelske ambassadørene fra Dublin og Oslo til Israel for ytterligere konsultasjoner i Jerusalem, sier Israels utenriksminister Israel Katz i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

– Irland og Norge har til hensikt å sende et budskap i dag til palestinerne og hele verden: Terrorisme lønner seg, sier Katz, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Grunnleggende rettighet

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunngjorde onsdag beslutningen om å anerkjenne Palestina som en suveren stat. Kort tid senere sa Irland og Spania at de vil gjøre det samme.

– Palestinerne har en grunnleggende, selvstendig rett til en egen stat. Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred i hver sin stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten en tostatsløsning, sier Støre.

Han har følgende kommentar til at Israel henter hjem sin ambassadør:

– Det får vi ta til etterretning. Dette er en regjering vi har mange uenigheter med. Det vi er enige om, er å fordømme Hamas' grusomme angrep 7. oktober, sier Støre til NRK.

Rett til å forsvare seg

Støre legger til at Norge er tydelig på at Israel har rett til å forsvare seg selv i tråd med folkeretten.

– Men denne israelske regjeringen avviser palestinernes rett til egen stat og har stemmer som snakker om løsninger som er veldig farlige. Det er vi uenige i, sier statsministeren.

Krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen begynte med de Hamas-ledede angrepene og terroraksjonene i Israel 7. oktober i fjor. Her ble minst 1140 mennesker drept, ifølge israelske myndigheter. Siden da er over 35.000 mennesker drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge helsemyndighetene i det Hamas-styrte området.

Den israelske ambassadøren i Oslo, Avi Nir-Feldklein, bekrefter overfor avisa Dagen at han forlater Norge som en reaksjon på anerkjennelsen av Palestina. Hjemreisen skjer onsdag eller torsdag.

– Promoterer Hamas

Nir-Feldklein mener Norge nå anerkjenner en ikke-eksisterende stat. Han sammenligner anerkjennelsen med «å si at jorden er flat».

– Dette promoterer ikke en palestinsk stat på noen måte, men det promoterer Hamas og dens herrer i Teheran som sikkert raskt vil lovprise beslutningen og forherde sin posisjon. Det igjen vil gjøre det mer krevende å få våre gisler løslatt, sier ambassadøren til Dagen om Norges beslutning.

Videre hevder han at anerkjennelsen vil gjøre situasjonen mer komplisert og «forlenge krigen».

Barth Eide: Ingen planer om å hente hjem norske diplomater fra Israel

Norge har ingen planer om å svare med samme mynt på Israels tilbakekalling av landets ambassadør til Oslo.

Norge har holdt Israel fortløpende orientert om avgjørelsen om å anerkjenne Palestina som stat, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NTB.

– Vi vet vi er uenige med dem, og de vet de er uenige med oss. Vi har forsøkt respektfullt å gjøre Israel oppmerksomme på at dette ville komme, og så tar de de reaksjonene de vil. Vi har ikke planer om noe tilsvarende, sier han.

Han understreker at Norge fortsatt ønsker nær kontakt med Israel.

– Vi har et konstant og varig ønske om et nært forhold til Israel. Vi er en venn av Israel, og venner må av og til si fra når man er uenige, sier Eide.

Hamas-talsperson takker Norge

En talsperson for Hamas-bevegelsen takker Norge for beslutningen om å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat.

– Dette er et historisk vendepunkt i Europa, og jeg er sikker på at mange land vil følge dette veldig viktige skrittet for å styrke den palestinske sakens posisjon på et internasjonalt nivå, sier Bassem Naeem til TV 2.

Han takker både Norges regjering og det norske folk for anerkjennelsen av Palestina.

– Takk for alle disse sterke standpunktene og denne sterke støtten til den palestinske saken.

Naeem, som er talsperson for internasjonale relasjoner i Hamas, sier han ikke er overrasket over Norges avgjørelse.

– Vi har alltid nytt godt av sterk støtte fra Norge, både til den palestinske saken og til det palestinske folks rettigheter.

Les også: «Klassesamfunnet er knapt tydeligere enn på flyturen. Også for barn»

Les også: Trond Giske: – Nei, det går jo ikke bra nok (+)

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

Mer fra Dagsavisen