Verden

Britisk domstol: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange får anke utlevering til USA

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange får anke utleveringen til USA, lyder avgjørelsen fra domstolen High Court i London mandag.

Det er andre gang domstolen behandler Assanges ønske om å anke utleveringsordren som Storbritannias daværende innenriksminister Priti Patel signerte i 2022.

Mandag ettermiddag ble det kjent at Assange får mulighet til å anke utleveringsordren.

Saken i London High Court ble utsatt i vår etter anmodning fra dommerne, som ba representanter for den amerikanske regjeringen om å forsikre at Assange ikke vil dømmes til døden og at han har samme rett til å ytre seg fritt som amerikanske borgere.

– Nederlag for USA

Det var forsikringene fra USA som domstolen vurderte mandag. Hvis London High Courts beslutning hadde gått amerikanernes vei, ville han blitt sendt til USA innen 24 timer, hevdet Assanges advokater.

Nå kan det ta flere måneder før anken blir behandlet, og da kan saken ende opp i landets høyesterett.

Rune Ottosen, som fulgte saken for organisasjonen Norsk Pen, sier til NTB at dommerne ikke fester lit til amerikanernes forsikring om at han ikke vil bli diskriminert som en utlending i USA.

– Assanges anke er et nederlag for USA, sier Ottosen.

Assange er tiltalt av den amerikanske regjeringen for sin rolle i 2010-lekkasjen av rundt 700.000 hemmeligstemplede dokumenter knyttet til krigene i Irak og Afghanistan.

Sitter fengslet

Assange var ikke til stede i retten mandag, og han har ikke uttalt seg om rettens beslutning, men hans kone sa at ektemannen var svært lettet. Kampen er imidlertid ikke over, konstaterte hun.

– Vi vet ikke hvor lang tid dette vil ta, og det tærer enormt mye på ham, sa Stella Assange.

Assanges støttespillerne anser ham som en forkjemper for ytringsfriheten, mens kritikere påpeker at offentliggjøringen av disse dokumentene har satt USAs sikkerhet i fare.

Julian Assanges kone Stella var i retten. Hun sa at ektemannen ble svært lettet over beslutningen, men minnet om at kampen er langt fra over. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Den 52 år gamle australieren har sittet fengslet i det britiske Belmarsh-fengselet i London siden april 2019. Han ble pågrepet etter å ha tilbrakt sju år i den ecuadorianske ambassaden i London for å unngå utlevering til Sverige, der han var mistenkt for seksualforbrytelser. Den svenske etterforskningen ble avsluttet i 2019.

USAs president Joe Biden sa i april at USA «vurderer» en forespørsel fra Australia om å frafalle anklagene mot Assange.

Kommentar: Assange har fått en livbøye av det britiske rettssystemet. Det gir grunn til et visst håp

Les også: Forsikringer fra USA åpner for utlevering av Assange

Mer fra Dagsavisen