Verden

Spania henter hjem ambassadøren til Argentina på «ubestemt tid»

Spania tilbakekaller ambassadøren til Argentina på «ubestemt tid» og beskylder landets president Javier Milei for å ha fornærmet Spania og dets statsminister.

Argentinas president Javier Milei er for tiden i Spania og deltar som gjest på landsmøtet til det spanske ytre høyre-partiet Vox, som pågår lørdag og søndag.

Fredag innledet han besøket med å holde en tale der han kritiserte den «satanistiske sosialismen».

– Ikke la den mørke, svarte, satanistiske, avskyelige, grusomme kreftfremkallende siden som sosialismen utgjør, vinne over oss, sa 53-åringen i talen.

Krever offentlig unnskyldning

Søndag kalte Milei Spanias statsminister Pedro Sánchez’ kone Begona Gómez for en «korrupt kvinne» da han gjestet landsmøte til Vox.

Presidenten brukte ikke Sánchez’ eller Gómez’ navn, men han ordla seg på en måte som gjorde det tydelig hvem han siktet til.

– Det er uakseptabelt at en sittende president som besøker Spania, skal fornærme Spania og den spanske statsministeren, et faktum som bryter med alle diplomatiske skikker og de mest elementære reglene for sameksistens mellom land, sier utenriksminister José Manuel Albares, som krever en offentlig unnskyldning fra den argentinske presidenten.

Møter ikke kongen eller Sánchez

Milei ankom Spania fredag, der han holdt en tale for å presentere sin bok «El Camino del libertario» fra 2022, som på engelsk har tittelen «The Way of the Libertarian».

53-åringen, en selverklært «anarkokapitalist», kommer ikke til å møte statsminister Sánchez eller kong Felipe under oppholdet, noe som er svært uvanlig under et besøk av en utenlandsk leder.

Tidligere denne måneden anklaget Milei Spanias sosialistdominerte regjering for «å sette middelklasen i fare med sosialistpolitikk som ikke fører med seg noe annet enn fattigdom og død».

Mer fra Dagsavisen