Verden

Scholz fordømmer angrep på EU-politiker i Dresden

En EU-parlamentariker er alvorlig skadd etter at han ble slått og sparket på åpen gate i Dresden. – En trussel mot demokratiet, sier Tysklands statsminister.

Hendelsen fant sted fredag kveld i Dresden, hovedstaden i den østtyske delstaten Sachsen, opplyser politiet lørdag.

Fire ukjente gjerningsmenn gikk til angrep på 41 år gamle Matthias Ecke mens han hengte opp valgkamp-plakater. Ecke tilhører de tyske Sosialdemokratene SPD og stiller til gjenvalg i valget på nytt EU-parlament i juni.

Partifelle og statsminister Olaf Scholz fordømmer angrepet som en trussel mot demokratiet.

– Demokratiet er truet av denne type handlinger, sa han under et møte blant europeiske sosialistpartier i Berlin lørdag.

Også tysk valgkampmedarbeider angrepet

SPD opplyser at Ecke måtte opereres for skadene han ble påført.

Kort tid før han ble overfalt, ble en 28 år gammel valgkampmedarbeider fra De grønne overfalt i samme gate. Tilsynelatende var det de samme gjerningsmennene som sto bak. 28-åringen var også i ferd med å henge opp plakater da han ble overfalt, men ble ikke fullt så alvorlig skadd som Ecke, ifølge politiet.

På landsbasis har antallet angrep mot politikere fra partier som er representert i den tyske nasjonalforsamlingen, doblet seg siden 2019. Det viser tall myndighetene publiserte i januar.

Mange av voldshendelsene har skjedd i det tidligere kommunistiske Øst-Tyskland, der ytre høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) har stor oppslutning.

Tysk minister: – Ny dimensjon

Dersom det bevises at angrepet mot Ecke var politisk motivert, er det et alvorlig angrep på demokratiet, mener innenriksminister Nancy Faeser.

– Vi opplever en ny dimensjon av antidemokratisk vold, sier Faeser, også hun fra SPD.

– Staten må og skal reagere på dette med strenge tiltak og ytterligere beskyttelsestiltak for vårt lands demokratiske krefter, sier hun.

EU-parlamentets president Roberta Metsola er blant en rekke europeiske politikere som lørdag uttrykker sympati med Ecke.

– Jeg er forferdet over dette ondskapsfulle angrepet, sier hun.

Les også: Ekspert om Putins «juvel»: – Den kan bli verdiløs

Mer fra Dagsavisen