Verden

Vesten anklager Russland for dataangrep mot seks europeiske land

Både Nato, USA og EU sier Russland står bak dataangrep mot Tyskland og en rekke andre europeiske land. Russiske myndigheter avviser anklagene.

– USA fordømmer sterkt denne ondsinnede cyberaktiviteten, sier Matthew Miller, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

Han mener det er den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU som står bak dataangrep mot Tyskland, Tsjekkia, Litauen, Polen, Slovakia og Sverige.

Også Tyskland retter pekefingeren mot GRU. Tidligere fredag holdt utenriksminister Annalena Baerbock en pressekonferanse om saken under et besøk i Australia.

– Dette er totalt uakseptabelt og vil få konsekvenser, sa hun.

– Undergraver demokratiet

I en uttalelse fra Nato står det at det sosialdemokratiske partiet i Tyskland (SPD) har vært utsatt for hackerangrep. Det samme skal tsjekkiske institusjoner ha vært.

– Vi fordømmer aktiviteter som har som mål å undergrave våre demokratiske institusjoner, nasjonale sikkerhet og frie samfunn, heter det i Nato-uttalelsen.

Få detaljer om angrepene er så langt kjent, men det tyske innenriksdepartementet sier de ikke bare rettet seg mot SPD. Hackingen, som begynte i 2022, skal også ha rammet landets logistikk, forsvar, romfart og IT-sektor.

Russlands chargé d’affaires i Berlin ble fredag kalt inn på teppet. Den russiske ambassaden i byen avviser anklagene og nekter for at Russland har noe å gjøre med dataangrep mot Tyskland.

Varsler svar

Også Nato og EU omtaler Tyskland, Tsjekkia, Litauen, Polen, Slovakia og Sverige som ofre for russiske dataangrep.

– Jeg fordømmer sterkt Russlands ondsinnede cyberaktiviteter mot Nato-allierte, blant dem Tyskland og Tsjekkia, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på meldingstjenesten X, tidligere Twitter.

På vegne av EU-landene fordømmer utenrikssjef Josep Borrell det han kaller en ondsinnet cyberkampanje og lover å svare med alle verktøy de har tilgjengelig.

– Kampanjen viser Russlands stadige mønster med uforsvarlig oppførsel, ved å angripe demokratiske institusjoner, offentlige virksomheter og kritisk infrastruktur, heter det i uttalelsen fra unionen.

Norge fordømmer

Tsjekkisk UD sa fredag at landet har vært utsatt for en rekke hackerangrep.

– Noen tsjekkiske institusjoner har vært mål for cyberangrep som har utnyttet en tidligere ukjent svakhet i Microsoft Outlook fra 2023, heter det i uttalelsen fra departementet.

Også Norge fordømmer hackerangrepene kraftig.

– Norge og Nato står sammen i solidaritet med Tyskland og Tsjekkia i denne saken, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i UD til NTB.

– Vi fordømmer sterkt cyberaktivitet som er ment å undergrave våre demokratiske institusjoner, vår nasjonale sikkerhet og våre frie og åpne samfunn. Vi må styrke overholdelsen av internasjonale lover og regler for hvordan stater skal oppføre seg ansvarlig i cyberspace, sier Petersson.


Mer fra Dagsavisen