Verden

Iran: – Angrepet oppnådde alle sine mål

Irans militære sier at deres drone- og rakettangrep mot Israel natt til søndag, oppnådde alle mål som ble satt, og advarer Israel mot å gjengjelde angrepet.

– Operasjonen ble vellykket gjennomført fra i går kveld til i morges, og oppnådde alle sine mål, sier Mohammad Bagheri i det iranske militæret til statlig iransk TV.

Iran betegner angrepet som et selvforsvar etter Israels angrep mot det iranske konsulatet i Syria tidligere i april, der sju medlemmer av Irans Revolusjonsgarde ble drept i tillegg til flere sivile.

Israelske luftvernsystemer skyter ned raketter avfyrt av Iran natt til søndag.

Det er første gang Iran har angrepet Israel direkte, noe som markerer en opptrapping av den mangeårige konflikten mellom de to landene.

300 droner og raketter

Iran skjøt opp mer enn 300 droner og raketter mot Israel. I alt tolv personer ble skadd i angrepet, ifølge den israelske hæren.

Men nesten alle dronene og rakettene ble ifølge Israel avskåret før de nådde Israel, med hjelp fra USA, Jordan og andre allierte.

En rekke land har fordømt angrepet, deriblant USA, Nato og Norge. FNs sikkerhetsråd skal søndag avholde et hastemøte om situasjonen. Det samme gjelder G7-landene.

Advarer

Irans president Ebrahim Raisi advarer Israel og deres allierte mot enhver «hensynsløs» handling som svar på det iranske angrepet.

– Hvis det sionistiske regimet eller dets støttespillere viser hensynsløs oppførsel, vil de få et avgjørende og mye sterkere svar, sier Raisi i en uttalelse.

Irans president Ebrahim Raisi.

Han sier videre at Iran råder Israel til å sette pris på det han kaller en ansvarlig og forholdsmessig handling fra iransk side.

Bagheri sier også at operasjonen etter Irans syn er avsluttet, og advarer også Israel mot å gjengjelde angrepet.

Israels kriseregjering, som ble opprettet etter angrepet 7. oktober, skal søndag ettermiddag diskutere hvordan de skal reagere.

– Mye større

– Vårt svar vil være mye større enn nattens militæraksjon dersom Israel gjengjelder, sier Bagheri.

Han legger til at Iran også advarer USA om at enhver støtte til et gjengjeldelsesangrep fra Israel vil føre til at amerikanske militærbaser blir mål for angrep.

Sjefen for Irans Revolusjonsgarde, Hossein Salami, advarer også om at Iran vil gjengjelde ethvert israelsk angrep på dets interesser, tjenestepersoner eller borgere.

Målrettet

Bagheri sier at Irans angrep var rettet mot et etterretningssenter og en flybase. Ifølge ham var det denne basen de israelske flyene som ble brukt i angrepet mot konsulatet, tok av fra.

– Begge disse målene ble betydelig ødelagt og satt ut av drift, ifølge Bagheri.

Israel har på sin side sagt at angrepet resulterte i mindre skader.

Et israelsk marinefartøy patruljerer Middelhavet utenfor kysten av Hadera søndag.

Hundrevis av iranere samlet seg på Palestinaplassen i Teheran etter at angrepet startet, og viftet med iranske og palestinske flagg for å vise støtte til den militære aksjonen.

Iranske demonstranter roper slagord da de samlet seg for å vise støtte til Irans militæraksjon i Israel natt til søndag.

– Farligere

– Det er en farlig verden, og den ble nettopp litt farligere, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en kommentar til angrepet natt til søndag.

Han understreker at Norge fordømmer angrepet, og at det er viktig at situasjonen nå ikke trappes opp.

– Iran sier at dette er svar på angrepet i Damaskus. Det var også ulovlig, og vi fordømte det, men det gir ingen rett til hevn eller gjengjeldelse, sier utenriksministeren.

– Dette bare illustrerer hvor viktig det er å finne en løsning på Israel-Palestina-spørsmålet. Alt er relatert til det.

Les også: Israel ber om hastemøte i FNs sikkerhetsråd

Les også: Biden: USA hjalp Israel med å stanse iranske droner

Les også: Iran sendte hundrevis av droner og raketter mot Israel i storstilt angrep

Les også: Espen Barth Eide: – Nå er det enda farligere

Les også: Støre om Irans angrep mot Israel: – Dypt bekymret

Mer fra Dagsavisen