Verden

Storflom i Kasakhstan og Russland – over 100.000 evakuert

Nesten 100.000 mennesker i Kasakhstan har blitt evakuert på grunn av flom. I den russiske regionen Orenburg er nærmere 8.000 mennesker evakuert.

Flommen startet da storelven Ural gikk over sine bredder. Vannstanden i elva er nå på over 10 meter, godt forbi det kritiske nivået på 930 centimeter.

I Kasakhstans vestlige, nordlige, sentrale og østlige regioner er 96.000 mennesker evakuert så langt. Det er 10.000 mer enn tilsvarende tall på tirsdag.

Kasakhstanske myndigheter opplyser at 31.640 av de evakuerte er barn. De sier også at 24.000 mennesker jobber med rednings- og opprydningsarbeid døgnet rundt.

Det har også blitt satt i gang evakuering av byen Petropavlovsk, helt nord i Kasakhstan. Myndighetene venter at store mengder vann vil skylle inn over byen i løpet av de neste 48 timene.

Flere tusen boliger oversvømt

Orenburg-regionen i Russland er også hardt rammet av flommen. 7700 mennesker er så langt evakuert, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Storbyen Orenburg, med omtrent en halv million innbyggere, ligger også i regionen. I byen Orsk brast demningen allerede fredag, og store områder er allerede oversvømt. Bilder fra byen Orsk viser nødetater som kjører båt gjennom gatene.

Lokale myndigheter i Orenburg sier at vannstanden i Ural-elven har steget med 81 centimeter de siste 24 timene.

– Ekspertene anslår at den vil stige med ytterligere 30–70 centimeter i dag, skriver myndighetene på Telegram.

12.800 boliger er oversvømt i regionen, 1900 av disse i Orenburg by, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Putin planlegger ikke besøk

Kremls talsmann Dimitri Peskov sier at vannet fortsetter å stige, og at flommen ser ut til å nærme seg flere regioner. Han sier også at president Vladimir Putin får løpende oppdateringer om situasjonen.

Putin har angivelig ikke planer om å besøke de flomrammede områdene.

Tidligere i uken samlet flere lokale innbyggere i Orsk seg til en sjelden demonstrasjon mot russiske myndigheters respons på flommen.

Mer fra Dagsavisen