Verden

Massedemonstrasjon i Ungarn mot Orban

Titusener av mennesker demonstrerte i Ungarns hovedstad lørdag for å vise sin misnøye med den omstridte statsministeren Viktor Orban og hans regjering.

Demonstrantene fylte gatene i sentrum av Budapest og marsjerte mot parlamentsbygningen mens de ropte slagord som «Vi er ikke redde» og «Viktor Orban, gå av!».

Mange av demonstrantene viftet med ungarske flagg og hadde klær eller symboler i nasjonalfagene rødt, hvitt og grønt, de samme fargene som Orbans parti Fidez har brukt som partifarger i mange år.

– Dette er Ungarns nasjonalfarger, ikke regjeringens, sier den 24 år gamle demonstranten Lejla. Hun hadde reist til Budapest fra byen Sopron for å delta i protesten.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for a meeting with EU leaders, in Bucharest, Romania, April 3, 2024. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA

Om ledelsen i Ungarn: – Gjennomkorrupt

Massedemonstrasjonen ble ledet av advokaten og opposisjonspolitikeren Peter Magyar (43), som er en av Orbans sterkeste kritikere. Han anklager den politiske ledelsen i landet for å være gjennomkorrupt.

– Veldig mange ungarere er frustrerte, men også apatiske. De ser at Fidesz har spunnet økonomiske og politiske nettverk som gjennomsyrer hele samfunnet, og har ikke sett en reell motstander som kan klare å bryte de eksisterende strukturene til det sittende styret, sa Ungarn-ekspert Eva Sarfi til Dagsavisen forrige måned.

Eva Sarfi ved Universitetet i Oslo (UiO) følger Ungarn og østeuropeisk politikk tett.

Magyar var tidligere gift med en av Orbans nære allierte, Judit Varga. Hun gikk av som justisminister i februar etter en politisk skandale som også involverte ekspresident Katali Novak.

Magyar dannet nylig en politisk bevegelse som har som mål å utfordre Orban og regjeringspartiet Fidez.

Les også: Orban-kritiker samlet titusener i Budapest

Orban vs. Magyar?

I en meningsmåling utført av det ungarske Median-instituttet i mars, svarte 13 prosent av de spurte at de trolig vil støtte Magyars parti. 46 prosent svarte da at de ville støtte Fidesz. I en enda ferskere meningsmåling, utført av Republikon-instituttet, hadde Fidesz-støtten falt til 34 prosent mens mellom 11 og 15 prosent svarte at de trolig vil støtte Magyar. Nettavisen index.hu er blant dem som har omtalt Republikons meningsmåling.

Mange av demonstrantene bar på det ungarske flagget i rødt, hvitt og grønt, farger som Orbans parti Fidez har brukt i mange år. – Fargene tilhørere hele Ungarn, ikke bare Fidez, sier en demonstrant til nyhetsbyrået Reuters. Foto: Justin Spike / AP / NTB

Tre av demonstrantene som Reuters snakket med, sier Magyar appellerer til dem nettopp fordi han tidligere sto Orbans regjering nær og dermed har innsikt i hvordan den jobber.

– Vi har jo visst at det var korrupsjon, men han sier han var en «insider» og har bekreftet det for oss, sier den 46 år gamle helsearbeideren Zsuzsanna Szigeti.

Har du sett denne? Advarer Nato-land: – Dere spiller russisk rulett

Les også: Opptak skal bevise korrupsjon i Ungarn

Les også: Ekspert: – Tror Orban ønsker å styre til han dør

---

Hvem er Viktor Orban?

  • Ungarsk politiker (60). Statsminister fra 1998 til 2002 og siden 2010. Gjenvalgt for sin fjerde periode i 2022.
  • Utdannet jurist ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.
  • Født 31. mai 1963. Gift, fem barn.
  • Startet sin politiske karriere som studentleder i de antikommunistiske demonstrasjonene i 1989.
  • Grunnla det høyrepopulistiske og nasjonalkonservative partiet Fidesz i 1988 og har ledet partiet siden.
  • Ved valget i 2010 fikk Fidesz to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe som ga partiet makt til å gjennomføre grunnlovsendringer.
  • Opposisjonen har anklaget Orban for å undergrave demokratiet gjennom en rekke kontroversielle lovendringer.
  • Orbans regjering har også ofte vært i konflikt med EU.

(Kilde: Store norske leksikon / NTB)

---

Mer fra Dagsavisen