Verden

Nå truer Orban med å «okkupere» Brussel

Ungarns omstridte statsminister Viktor Orban krever endring i EU, og sier han vil «marsjere» til den belgiske hovedstaden der unionen har hovedsete.

Orbans regjering har ofte vært i konflikt med EU og Nato, selv om landet er medlem av både samarbeidsorganisasjonen og forsvarsalliansen. Nå rasler han igjen med sablene.

– Hvis vi ønsker å forsvare Ungarns frihet og suverenitet, har vi intet annet valg enn å okkupere Brussel. Vi kommer til å marsjere til Brussel og selv bringe endringene som kreves til Den europeiske union, sier den ungarske statsministeren på en tale i forbindelse med en av Ungarns tre nasjonaldager, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AP.

Viktor Orban og Ungarn er uenige med EU på en rekke områder, deriblant krigen i Ukraina og forholdet til Russland.

– Vi vil ikke akseptere at Brussel har snudd seg mot europeere, tordner han nå, og angriper Vesten som helhet med det samme:

– De (Vesten) starter kriger, ødelegger verdener og tegner landegrenser på nytt. Vi ungarere ønsker ikke å leve slik, sier han.

FILE PHOTO: European flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, September 20, 2023. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Mulig høyrevridning i EU

Uttalelsene kommer få måneder før EU-valget, som skjer fra 6. til 9. juni. I de fleste landene er det søndag 9. juni som blir hovedvalgdagen.

På ferske meningsmålinger ligger partigruppa aller lengst ytterst til høyre, Identitet og Demokrati (ID), an til å få sin største oppslutning noensinne, nærmere bestemt 85 av parlamentets 720 mandater, skrev NTB 2. mars.

Gruppa består av partier som tyske AfD, franske Nasjonal Samling og italienske Lega. I tillegg har Ungarns Orban bestemt at hans parti Fidesz skal gå inn i partigruppa ECR, som ligger nest ytterst på høyresiden. Det kan gjøre ECR til den tredje største gruppa i parlamentet og bidra til å forrykke balansen ytterligere.

---

Den europeiske union, EU, er en regional samarbeidsorganisasjon i Europa som består av 27 medlemsland med hovedsete i Brussel. Det nåværende navnet (EU) stammer fra 1993. Tidligere navn er EF og EEC. (Store norske leksikon)

---

Dagsavisen har tidligere omtalt Orbans skarpe retorikk mot EU-toppene.

– Flere og flere avgjørelser som burde tas av nasjonale ledere, tas nå heller av institusjonene i Brussel. Det er realiteten jeg ser, skrev Viktor Orban i et innlegg på X, tidligere Twitter, i november.

FILE PHOTO: Hungary's Prime Minister Viktor Orban attends a European Union leaders summit, in Brussels, Belgium December 14, 2023. REUTERS/Yves Herman/File Photo

– Problemet er at byråkrater ikke representerer folket. Det er jobben vi skal gjøre, som demokratisk valgte ledere, la han til.

Orban er Putins nærmeste i unionen

Den ungarske statsministeren regnes for å være Vladimir Putins og Russlands nærmeste allierte i EU. Ifølge NTB har Orban beskrevet EU som «et undertrykkende regime», og gang på gang vært svært skarp i sin EU-retorikk.

– Viktor Orban har ofte tatt rollen som den som spolerer EUs utenrikspolitiske planer, og slik har det vært en stund, sa Øst-Europa-eksperten Tobias Schumacher til Dagsavisen i høst.

NTNU-professor Tobias Schumacher.

Ungarns statsminister har i tillegg gått hardt ut mot EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

– For offentligheten virker det ofte som om Europa styres av EU-kommisjonen og dens leder. Vi leser hennes ord som om at «dette er en leder i Europa». Men faktum er at hun er ansatt av oss. Og det er hennes jobb å gjøre det vi bestemmer, har Orban uttalt.

European Commission President Ursula von der Leyen looks on during a debate on the next european summit as part of a plenary session at the European Parliament in Strasbourg on March 12, 2024. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)

Vil trekke EU-kommisjonen for retten

Torsdag skrev NTB at EU-parlamentet har stevnet EU-kommisjonen for EU-domstolen for å ha frigjort milliardbeløp til Ungarn, penger som ble holdt tilbake i protest mot landets rettsvesen.

Beslutningen er ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA fattet etter et lukket møte torsdag mellom EU-parlamentets leder Roberta Metsola og lederne for de sju politiske grupperingene i forsamlingen. Stevningen ble tidligere i uken vedtatt i et møte i parlamentets juridiske komité.

Uenigheten dreier seg om en beslutning i kommisjonen 13. desember om å frigi 10,2 milliarder euro, penger som var øremerket for Ungarn, men som ble holdt tilbake som en markering av misnøye med mangler i den ungarske rettsstaten. Kommisjonen sa den gang at pengene blir frigitt da regjeringen i Budapest hadde gjennomført lovede tiltak. Men parlamentet beskylder kommisjonen for å snu det døve øret til.

A new recruit of the 1st Da Vinci Wolves Separate Mechanized Battalion, named after Dmytro Kotsiubailo, attends a military exercise, amid Russia's attack on Ukraine, in an undisclosed location, in Central Ukraine March 12, 2024. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi     TPX IMAGES OF THE DAY

Den belgiske representanten Philippe Lamberts sa i desember at kommisjonen av politiske grunner synes å overse det faktum at Ungarn ikke lenger er et demokrati, skriver NTB.

Dagen for kommisjonens beslutning hadde en medarbeider til statsminister Viktor Orban antydet overfor Bloomberg at Ungarn kunne løfte sitt veto mot EUs hjelpepakke til Ukraina dersom kommisjonen ville frigi de øremerkede pengene.

Kommisjonen holder fortsatt tilbake 21 milliarder euro som formelt sett er Ungarns rettmessige midler, men som av politiske grunner kan brukes av kommisjonen som pressmiddel når andre forsøk på overtalelser ikke har ført fram.

Har du sett denne? Ekspert: – Tror Orban ønsker å styre til han dør

Les også: Putin «måtte» ta Krim. Russland-ekspert gir svar på hvorfor

Les også: Orban vil ikke dele grense med Russland: – Dårlige minner

---

Hvem er Viktor Orban?

  • Ungarsk politiker (60). Statsminister fra 1998 til 2002 og siden 2010. Gjenvalgt for sin fjerde periode i 2022.
  • Utdannet jurist ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.
  • Født 31. mai 1963. Gift, fem barn.
  • Startet sin politiske karriere som studentleder i de antikommunistiske demonstrasjonene i 1989.
  • Grunnla det høyrepopulistiske og nasjonalkonservative partiet Fidesz i 1988 og har ledet partiet siden.
  • Ved valget i 2010 fikk Fidesz to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe som ga partiet makt til å gjennomføre grunnlovsendringer.
  • Opposisjonen har anklaget Orban for å undergrave demokratiet gjennom en rekke kontroversielle lovendringer.
  • Orbans regjering har også ofte vært i konflikt med EU.
Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks after addressing a parliament session, on the day lawmakers are expected to approve Sweden's accession into NATO, in Budapest, Hungary, Monday, Feb 26, 2024. Hungary's parliament is to vote Monday on ratifying Sweden's bid to join NATO, likely bringing an end to more than 18 months of delays that have frustrated the alliance as it seeks to expand in response to Russia's war in Ukraine. (AP Photo/Denes Erdos)

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Les også: Ekspert slår alarm om Orbans «dobbeltspill»: – Bekymringsfullt

Mer fra Dagsavisen