Verden

Donald Tusk: – Nå lever vi i en førkrigstid

Tiden for «salig fred» er forbi, sier Polens statsminister Donald Tusk. Han mener Natos rolle derfor er viktigere enn noen gang.

Den tidligere EU-presidenten Tusk holdt en kort tale under partigruppa EPPs partikongress i rumenske Bucuresti før helgen. Borgerlige Det europeiske folkeparti (EPP) er den største partigruppen i EU-parlamentet.

– Ansvaret for den vestlige sivilisasjonens skjebne, basert på frihet og respekt for ethvert menneske, hviler på hver enkelt av oss. Tiden for salig fred er forbi. Vi lever i nye førkrigstider, sa Tusk, ifølge den store polske avisen Gazeta Wyborcza.

Poland's Prime Minister Donald Tusk speaks at the EPP Congress in Bucharest, Romania, Thursday, March 7, 2024. The 2024 EPP Congress designated Germany's Ursula von der Leyen, who seeks a second term as head of the European Union's powerful Commission, as the party's lead candidate in the upcoming European elections. (AP Photo/Andreea Alexandru)

På sin egen X-konto, tidligere Twitter, gjentar Tusk budskapet.

– Etterkrigstid-epoken er over. Vi lever i nye tider – en førkrigstid-epoke. Derfor er Nato og solidaritet mellom Europa og Amerika viktigere enn noen gang, skriver den polske statsministeren.

Europa, USA og Ukraina

I Romania understreket Tusk at «Europa ønsket å leve og utvikle seg i etterkrigsverdenen».

– Vi står imidlertid overfor et enkelt valg nå. Enten vil vi forsvare våre grenser, territorier, våre prinsipper, det vil si i bunn og grunn våre innbyggere og fremtidige generasjoner, eller så vil vi tape, sa den polske statsministeren, ifølge Gazeta Wyborcza.

Han la til at det er viktig for Europa å tro på sin egen styrke, med referanse til usikkerheten rundt europeisk sikkerhet og Ukraina-støtte dersom Donald Trump vinner presidentvalget i USA i november.

– Kun et samlet Vesten kan hjelpe Ukraina med å vinne, sa Tusk i sin tale til nasjonalforsamlingen i Polen før jul.

Mar 9, 2024; Miami, Florida, USA; Former president Donald Trump watches Song Yadong fight Peter Yan during UFC 299 at Kayesa Center. Mandatory Credit: Sam Navarro-USA TODAY Sports

Han la til at det er smertelig å se Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj måtte arbeide hardt for å overbevise verdensledere om å holde støtten til ukrainerne ved lag. Tusk har også pekt på Republikanerne i USA som en bremsekloss i arbeidet med ny Ukraina-støtte.

Hardt ut mot Putin

Statsministeren har tidligere gått hardt ut mot Vladimir Putin og Russlands krig i Ukraina.

– Russlands president Putin er en krigsforbryter, og den eneste grunnen til krigen er Russlands aggresjon mot Ukraina. Uansett hvor sterk Russland blir, må det ikke være tvil om den politiske, moralske og historiske vurderingen av det som finner sted i Ukraina, uttalte den polske statsministeren i slutten av februar.

Russian President Vladimir Putin sits in a cockpit of a flight simulator at the Higher Military Aviation School of Pilots named after Hero of the Soviet Union A.K. Serov in Krasnodar, Russia March 7, 2024. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Historikeren Tusk, som har politiske røtter i den antikommunistiske bevegelsen og erfaring med å løse politiske kriser både i inn- og utland, regnes av mange som en garantist for at Polen ikke går i en enda mer autoritær retning og fjerner seg fra EU, skrev NTB i forbindelse med det polske valget i høst.

Donald Tusk var også Polens statsminister fra 2007 til 2014, og satt som EU-president fra 1. desember 2014 til 30. november 2019. I EU-tiden håndterte han store kriser, som migrasjon, økonomisk kollaps i Hellas og Brexit.

Tusk er stolt av sin familiebakgrunn som Kasjuber – en vestslavisk minoritetsgruppe fra Gdansk-regionen. Han oppdaget røttene sine først som voksen, noe som fikk ham til å lære seg språket, som er en dialekt av det utdødde pommerske språket, ifølge NTB.

Les også: Partifellens klare svar om Trump: – Nei, nei, nei

Les også: Ekspert: – Da Putin invaderte Ukraina, angrep han også Sovjet

Les også: Clinton: – Godta at Joe Biden er gammel

---

Fakta om Donald Tusk

  • Født 22. april 1957 i Gdansk i Polen
  • Gift, to barn
  • Utdannet historiker, var aktiv i opposisjonen og i fagbevegelsen Solidaritet i det kommunistiske Polen
  • I 2001 var han med på å danne det næringslivsvennlige partiet Borgerplattformen. Partileder siden 2021
  • Statsminister i Polen 2007–2014, og igjen fra 2023. 11. desember 2023 stemte et flertall av de folkevalgte i landets nasjonalforsamling for å gi ham oppdraget med å danne ny regjering
  • EU-president 2014–2019

(Fakta: NTB)

Poland's prime minister Donald Tusk looks on as he awaits Canada's prime minister prior to a meeting in Warsaw, on February 26, 2024. (Photo by Sergei GAPON / AFP)

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen