Verden

Orban: – Trump er den eneste som kan finne veien ut

Ungarns omstridte statsminister Viktor Orban mener «det eneste fornuftige» for USA og Ukraina er at Donald Trump vender tilbake til Det hvite hus. Men krigen vil ikke ende med en Trump-retur, sier ekspert.

Viktor Orban håper USA gjør det han mener er et fornuftig valg – å velge Trump til president i stedet for Joe Biden – når velgerne går til urnene 5. november.

Han peker på krigen i Ukraina som et eksempel på hvorfor.

– I situasjonen vi er i nå, kommer ikke de involverte til å finne en vei ut av denne konflikten. Kun en ny «spiller» kan finne veien ut. En som kommer inn fra utsiden. Faktisk fikk krigen sitt utbrudd siden Trump ikke var president, sa Orban på et økonomisk forum i Budapest mandag.

Nyhetsbyrået Reuters, det russiske statlige nyhetsbyrået Tass og Russlands statlige kringkaster RT er blant dem som også har omtalt saken. Den ungarske regjeringen har referert til uttalelsene fra Orban på sine nettsider.

Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump speaks at a watch party event to mark the Super Tuesday primary elections at his Mar-a-Lago property, in Palm Beach, Florida, U.S. March 5, 2024. REUTERS/Marco Bello   REFILE - QUALITY REPEAT

– «Åpenbart» at Russland vinner krigen

Statsministeren mener den eneste sjansen for en «relativt rask fred» mellom Russland og Ukraina er en politisk endring i USA, og at det nå er «åpenbart» at Vesten ikke vil vinne det som er blitt en stedfortrederkrig i Ukraina.

– Uheldigvis tror flere land i Vest-Europa at tiden er på Vestens side, og at ting kan bedre seg jo lenger krigen varer. Ungarn er ett av få land som ser annerledes på dette, sa han, og la til at Ungarn ikke ønsker å kutte de økonomiske relasjonene landet har til Russland. Han sa også at han håper en fredsavtale snart kan komme i stand, med USAs hjelp.

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during an economic forum in Budapest, Hungary, March 4, 2024. REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Forsker Karsten Friis hos Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) følger utviklingen i Ukraina, Nato og USA tett, og har lest uttalelsene fra Ungarns statsminister.

– Hva Orban mener vet jeg ikke, men her smisker han nok også med Donald Trump. Det eneste Trump kan gjøre er jo å slutte å støtte Ukraina, ikke noe mer. Krigen slutter jo ikke med det. Så da får vi en verden der Vladimir Putins terrorregime får ture fram og true oss alle. Ikke lystig, advarer Friis til Dagsavisen.

Krangling i Europa

Viktor Orban har flere ganger stukket kjepper i hjulene for EUs Ukraina-støtte. Tobias Schumacher, professor i europastudier ved NTNU, har tidligere uttalt til Dagsavisen at Orban ofte har tatt rollen som den som spolerer EUs utenrikspolitiske planer.

Karsten Friis mener Orbans analyse av krigen i Ukraina er ideologisk farget.

– For selvsagt kan Vesten presse Russland tilbake i Ukraina – dersom det er vilje til det. Samlet BNP er mange ganger større en Russlands. Men klart, om Donald Trump vinner i USA og europeerne fortsetter å krangle – i stedet for å samles om en strategi – kan Orban få rett, forklarer Nupi-forskeren.

Seniorforsker Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Fraværet av et samlet europeisk lederskap, at nasjonale smale og kortsiktige interesser ofte trumfer de langsiktige interessene og verdiene, kan være et alvorlig problem for Europa, sier han.

Orbans ferske uttalelser føyer seg inn i rekken av tidligere Trump-vennlige uttalelser fra ungareren.

«Trump er den eneste mannen som kan redde den vestlige verden», sa Orban i et intervju med omstridte Tucker Carlson som ble publisert på X/tidligere Twitter i høst.

– Ungarns statsminister Viktor Orban er en stor mann. Han er en stor leder i Europa. Han er en veldig sterk mann, kvitterte Trump under et valgmøte i New Hampshire i januar.

President Donald Trump welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban to the White House in Washington, Monday, May 13, 2019. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Les også: «Norske» John vil ha McConnells toppjobb i Senatet

Forholdet mellom Orban og Trump

Dagsavisen har tidligere omtalt forholdet mellom den ungarske statsministeren og Trump.

– Viktor Orban er et større forbilde for trumpistene enn Ronald Reagan (tidligere president i USA, red.anm.). De drar på konferanse i Budapest, og Orban taler på den konservative CPAC-konferansen i USA, sa professor og USA-ekspert Hilmar Mjelde til Dagsavisen nylig.

Professoren peker på likhetstrekk mellom de to.

– Både Trump og Orban er typiske høyreradikalere. Begge er populister, har autoritære tilbøyeligheter og står for en ekskluderende nasjonalisme, forklarte han.

– For Trump selv er Orbans autoritære trekk det som appellerer. Trump beundrer såkalte «sterkmenn» som styrer etter eget forgodtbefinnende, la Mjelde til.

Les også: Spår konflikt mellom Russland og Nato hvis Ukraina taper krigen

Les også: Tsjekkias president åpner for «nye løsninger» i krigen

Les også: Håndtrykket som skaper reaksjoner: – Vil ikke ha et jernteppe

USA-ekspert og professor i statsvitenskap ved Høgskolen på Vestlandet, Hilmar Mjelde mener ta Dean Phillips er en politisk lykkejeger.

---

Fakta om Viktor Orban

  • Ungarsk politiker (60). Statsminister fra 1998 til 2002 og siden 2010. Gjenvalgt for sin fjerde periode i 2022.
  • Utdannet jurist ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.
  • Født 31. mai 1963. Gift, fem barn.
  • Startet sin politiske karriere som studentleder i de antikommunistiske demonstrasjonene i 1989.
  • Grunnla det høyrepopulistiske og nasjonalkonservative partiet Fidesz i 1988 og har ledet partiet siden.
  • Ved valget i 2010 fikk Fidesz to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe som ga partiet makt til å gjennomføre grunnlovsendringer.
  • Opposisjonen har anklaget Orban for å undergrave demokratiet gjennom en rekke kontroversielle lovendringer.
  • Orbans regjering har også ofte vært i konflikt med EU.

(Kilde: NTB)

Hungarian Prime Minister Viktor Orban touches his face after addressing a parliament session, on the day lawmakers are expected to approve Sweden's accession into NATO, in Budapest, Hungary, Monday, Feb 26, 2024. Hungary's parliament is to vote Monday on ratifying Sweden's bid to join NATO, likely bringing an end to more than 18 months of delays that have frustrated the alliance as it seeks to expand in response to Russia's war in Ukraine. (AP Photo/Denes Erdos)

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen