Verden

Den palestinske regjeringen går av: – Overraskende

Palestinernes statsminister og den øvrige regjeringen går av. Palestinske politikere prøver nå å posisjonere seg til tiden etter krigen, mener ekspert.

– Den neste fasen og dens utfordringer krever nye politiske grep som tar for seg den nye virkeligheten på Gazastripen, opplyste statsminister Mohammad Shtayyeh på en pressekonferanse mandag formiddag.

Han manet til palestinsk samhold og en utvidelse av palestinsk styre over alle de palestinske områdene.

Shtayyeh begrunnet fratredelsene med «utviklingene knyttet til aggresjonen mot Gazastripen og eskaleringen på Vestbredden og i Jerusalem». Nyhetsbyrået AP knytter avgangen til vestlige lands ønsker om endringer i den palestinske selvstyremyndigheten.

Blant annet ønsker USA at en reformert selvstyremyndighet skal styre Gazastripen når krigen en gang tar slutt, skriver nyhetsbyrået.

– Overraskende

Dagens utvikling er overraskende, synes Hilde Henriksen Waage, som er professor ved UiO og seniorforsker ved PRIO.

– Det bidrar bare til ytterligere palestinsk kaos og ligner på god gammeldags palestinsk maktkamp, sier Waage til NTB.

Hun viser til at palestinernes 88 år gamle president Mahmoud Abbas ikke har utpekt noen arvtaker når han ikke lenger er president.

– Dette tyder på at det er palestinske politikere som prøver å posisjonere seg til den nye virkeligheten etter at krigen på Gazastripen er slutt, sier Waage.

– Jeg synes det høres veldig rart ut at denne regjeringen trekker seg som følge av vestlig press eller ønske, legger hun til.

Hvem skal styre?

66 år gamle Shtayyeh tilhører partiet Fatah, den største og viktigste fløyen i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO). Han har sittet som palestinsk statsminister siden 2019.

Fatah-leder Mahmoud Abbas har siden 2005 ledet den palestinske selvstyremyndigheten (PA), som ble opprettet i 1994. Avtalen gir ham delvis administrativ kontroll på den israelskokkuperte Vestbredden.

– Benjamin Netanyahu har lagt ut det han kaller for en plan for tiden etterpå. I den planen, og også blant vestlige politikere, så er det helt klart for alle at Hamas ikke vil kunne styre Gazastripen etterpå. De har på en måte gjort seg helt uakseptable, sier Waage.

Utenriksminister Espen Barth Eide møtte Mohammad Shtayyeh i München 18. februar.

Spørsmålet er hvem som da skal styre på Gazastripen, sier hun videre. Hun peker på at Israel mener Netanyahu selv kan bestemme dette, ved å plukke ut palestinske teknokrater eller andre han mener er spiselige for Israel.

– Og det er jo da helt utenkelig at det da skal være noen som har sittet i regjeringen til den palestinske selvstyremyndigheten, de er jo medlem av Fatah og PLO, påpeker hun.

Det er ventet at det kan ta uker eller måneder å stable på plass en ny regjering, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Les mer om Israel-Palestina-konflikten

Mer fra Dagsavisen