Verden

Trump danket ut Haley i hennes egen hjemstat

Donald Trump er kåret til den soleklare vinneren i det republikanske nominasjonsvalget i South Carolina. Men Nikki Haley lover fortsatt kamp.

Det var ventet at Trump ville vinne over Haley i South Carolina, og CNN og nyhetsbyrået AP var tidlig ute med å utrope ham til vinner. Valglokalene stengte klokken 1 natt til søndag norsk tid.

Med 99 prosent av stemmene telt opp, vinner Trump 59,8 prosent mot Haleys 39,5 prosent, ifølge Edison Research. Haley anerkjente tidligere i natt at hun hadde tapt kampen om hjemstaten, men lovet at hun ville fortsette kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

– Tidligere denne uken sa jeg at uansett hva utfallet i South Carolina blir, så skal jeg fortsette. Jeg er en kvinne som holder mine ord. Jeg gir ikke opp denne kampen når et flertall av amerikanerne misliker både Donald Trump og Joe Biden, sa Haley.

Les også: Sanna Sarromaa slutter som lærer: – Jeg har vært mye redd på jobb

Trump: Større seier enn ventet

Meningsmålingsinstituttet Edison Researchs prognose gikk først ut på at Trump sikrer seg minst 29 delegater. Litt senere natt til søndag norsk tid oppdaterte instituttet prognosen sin med at Trump får minst 38 av delegatene. Dermed gjenstår fordeling av tolv delegater, ifølge Edison Researchs prognose.

Donald Trump sier seieren i South Carolina er større enn ventet.

Trump er allerede i gang med feiringen.

– Dette er virkelig noe. Dette var litt raskere enn vi hadde sett for oss, og en enda større seier enn vi hadde ventet oss, sa Trump fra scenen, foran en jublende folkemengde på valgvaken sin.

– Joe, du har sparken

I seierstalen gikk han videre til å snakke om politikk. Han fortalte om «de millioner av menneskene som kommer over grensen ulovlig», melder Fox News.

– Vi vet ikke hvor de kommer fra. De kommer fra fengsler. De kommer fra alle slags steder. Vi kommer ikke til å la dette fortsette. Man har terrorister som tar seg inn i landet, sa Trump, som lovet å «fikse ting».

– Grensen er på sitt verste noensinne. Vi skal fikse den, svært raskt. Landet vårt skal respekteres igjen. Respekteres mer enn noen gang før, sa Trump, som fortsatte i talen med å si at han kommer til å vinne presidentvalget i november.

– Vi skal være her 5. november og vi skal se tilbake på Joe Biden. Han ødelegger landet vårt. Vi kommer til å si: Joe, forsvinn, Joe, du har sparken, sa Trump.

Les også: Nikki Haley fordømmer Trumps uttalelse om svarte velgere

Haley gir seg ikke

Haley har de siste dagene og ukene kommet med sterkere kritikk mot Trump, som i sin tid utpekte henne til USAs FN-ambassadør. Haley har bakgrunn som guvernør fra South Carolina.

Forut for nominasjonsvalget hadde Haley sagt at hun ikke kom til å gi seg uansett utfall.

Nikki Haley sa i sin tale på valgvaken at hun ikke skal trekke seg.

Hun skal kjempe mot Trump til i hvert fall den såkalte super-tirsdag, 5. mars da Det republikanske partiet holder nominasjonsvalg i 15 delstater.

Les også: Ekspert om Trumps Nato-advarsel: – En vekker for Europa

Les også: Trump-rådgiver vil dele Nato inn i et A- og B-lag

Les også: Topp-republikaneren tordner om Ukraina-kaos: – Hvert eneste argument er feil


Mer fra Dagsavisen