Verden

EUs utenrikssjef foreslår å revurdere våpensalg til Israel

Kanskje mindre våpen bør selges til Israel, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell, som viser til det store antallet mennesker som blir drept i Gaza.

Borrells uttalelse framstår indirekte som kritikk av USA. Amerikanske myndigheter har flere ganger sagt at for mange sivile blir drept på Gazastripen.

– Vel, hvis dere mener at for mange mennesker blir drept, kanskje dere skal tilby mindre våpen for å unngå at så mange blir drept, sa Borrell på en pressekonferanse mandag.

– Hvis verdenssamfunnet mener at dette er nedslakting, at for mange mennesker blir drept, så kanskje vi må tenkte på leveransene av våpen, la han til.

Tidligere mandag anket Nederlands regjering en ordre fra en nederlandsk domstol om å stanse salg av kampflydeler til Israel.

– Til månen?

Borrell kommenterte også Israels krav om at over 1 million palestinere må evakueres fra byen Rafah. Årsaken er at Israel planlegger en militæroperasjon i byen.

– De skal evakuere – hvor da? Til månen? spurte EUs utenrikssjef.

På pressekonferansen deltok også Philippe Lazzarini, sjefen for FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Han sa at han ikke har noen planer om å trekke seg, slik Israel ønsker.

Israel anklager tolv av UNRWAs 13.000 ansatte på Gazastripen for å ha deltatt i angrepet på Israel 7. oktober i fjor. Anklagene granskes, og de tolv ansatte har fått sparken.

Norsk støtte

Som følge av anklagene har USA og en rekke andre vestlige land inntil videre stanset sin støtte til UNRWA.

Samtidig har andre vestlige land landet på motsatt konklusjon. Norge, Danmark og Spania er blant landene som fortsetter å støtte FN-organisasjonen.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har påpekt at UNRWA spiller en avgjørende rolle i hjelpearbeidet på den krigsherjede Gazastripen. Han har advart mot å kollektivt straffe hele den palestinske befolkningen.

På pressekonferansen mandag gjorde Borrell det klart at han er enige med landene som fortsetter å støtte FN-organisasjonen.

– Det er et tema som splitter. Men vi mener at UNRWAs arbeid bør fortsette, sa Borrell, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Etterlyser bevis

EUs utenrikssjef advarte om at stans i UNRWA-støtten vil føre til en enda større humanitær katastrofe på Gazastripen.

Israel har på sin side rettet en rekke anklager mot FN-organisasjonen. Den israelske regjeringen hevder UNRWA har forbindelser til terrorisme. I helgen viste Israel fram en tunnel, angivelig brukt av Hamas, som gikk under UNRWAs hovedkvarter i Gaza by.

Borrell etterlyser bevis for anklagene som Israel retter mot organisasjonen.

– Det er ingen hemmelighet at den israelske regjeringen ønsker å bli kvitt UNRWA, hevder han.

Philippe Lazzarini sier han har sagt opp tolv ansatte som følge av Israels anklager – uten at de så langt er blitt bevist. Han kaller dette en eksepsjonell beslutning.

Les mer om Israel-Palestina-konflikten

Nyeste fra Dagsavisen.no: