Verden

Russland-ekspert: Tror ikke Putin oppnår det han vil

CNNs tidligere Moskva-korrespondent Jill Dougherty sier Putin så for seg å snakke seg inn i hjertene til amerikanske seere under intervjuet med Tucker Carlson. Det lyktes han neppe med, tror hun.

Jill Dougherty er Russland-ekspert og tidligere Moskva-korrespondent for CNN.

– Det ga ham en mulighet til å snakke med den amerikanske befolkningen. Det er veldig viktig for ham, fordi han mener at de tradisjonelle mediene ikke dekker det han sier. Her hadde han muligheten til å nå ut, i et profilert intervju, og kanskje påvirke det kommende valget i 2024. Lyktes han med det? Jeg tror ikke det.

Det sier Russland-ekspert og CNNs tidligere Moskva-korrespondent Jill Dougherty, i et nyhetsinnslag på CNN. Dougherty anslår at Tucker Carlsons tidvise tegn på forvirring nok også vil gjenspeile amerikanske seeres reaksjoner.

– Hvis du ser på intervjuet, gikk det over en halvtime med en detaljert historie om Russland som går 1000 år tilbake i tid. På et tidspunkt så Tucker Carlson litt forvirret ut: datoen var 1654 og gjennomgangen var enda ikke ferdig. Hvis Putin prøvde å snakke til den amerikanske offentligheten, vil de bli helt forvirret av dette.

Les også: Hei, foreldre, dette er vi ikke så gode på!

Spøkte om Nord Stream-sabotasje

I det drøyt to timer lange intervjuet fikk Vladimir Putin blant annet spørsmål om han sto bak sabotasjen av Nord Stream-gassledningene som går mellom Tyskland og Russland via Østersjøen, skriver NTB.

Ingen har så langt fått skylden for sabotasjen, som skjedde i september 2022. På Carlsons spørsmål svarer Putin på humoristisk vis at det var Carlson selv som sto bak.

Videre hinter Putin mer seriøst til at Nato eller CIA gjorde det, uten å forklare nærmere eller legge fram bevis.

Les også: Gunhild (28) og Peter (67): – Hun vet godt at jeg blir gammel og elendig

Uaktuelt å invadere Polen

Til Tucker Carlson sier president Vladimir Putin at det er uaktuelt for Russland å invadere Polen eller Latvia.

– Hvorfor skulle vi gjøre det? Vi har ingen interesse av verken Polen, Latvia eller noen andre steder. Det er bare trusselspredning, sier han, og legger til at det bare vil være aktuelt dersom et av landene angriper Russland først.

Den russiske presidenten hevder videre at vestlige land bruker en «innbilt russisk trussel» for å skremme sine egne befolkninger, uten å gå inn på hvorfor.

Vladimir Putins intervju med den kontroversielle amerikanske TV-profilen og journalisten Tucker Carlson har den siste tiden vært på alles lepper. Han bekreftet tirsdag at han var i Moskva for å intervjue Putin.

Les også: Ekspert: Dette er den største pensjonsfella i 2024

Hevder han vil løslate amerikansk journalist

Den spionmistenkte amerikanske journalisten Evan Gershkovich ble også et tema i intervjuet. Der hevder Putin at det allerede pågår samtaler om en løslatelse.

– Samtaler er allerede i gang. Vi har hatt mange slike situasjoner tidligere, som har endt vellykket, og denne vil trolig også løses til slutt, sier han i det omstridte intervjuet med Tucker Carlson.

Gershkovich jobber for avisa Wall Street Journal og beskyldes av russiske myndigheter for spionasje. Han ble pågrepet i mars 2023. Anklagene avvises både av amerikanske myndigheter og Gershkovich selv.

Putin antydet at Russland i bytte for Gershkovich vil ha Tyskland til å løslate Vadim Krasikov, som soner livstid i fengsel for drap på en tsjetsjensk opposisjonell i Berlin i 2019.

Putin nevnte ham ikke ved navn, men viste til en person som «på grunn av patriotiske følelser eliminerte en banditt i en av de europeiske hovedstedene».

– Vi er oppmuntret av Russlands ønske om en avtale som tar Evan hjem, og vi håper dette fører til en hurtig løslatelse og retur til hans familie og vår redaksjon, skriver Wall Street Journal i en uttalelse.

Russland og USA har tidligere gjennomførte flere profilerte fangeutvekslinger. Den siste var i desember 2022, da basketstjerne Brittney Griner, som ble dømt for narkotikalovbrudd i Russland, ble utvekslet mot den russiske våpenhandleren Viktor Bout.

Kommentar: Ikke alle vil ha fred. Hvordan skal vi forholde oss til det?

Kaller Ukraina en «kunstig stat»

Putin kaller også Ukraina «en kunstig stat» og hevder at deler av Ukraina opprinnelig tilhører Romania og Ungarn.

Den tidligere Fox-programlederen spør om Putin mener at Romania og Ungarn derfor har en rett til å «ta tilbake» områdene sine.

– Man kan si at de kunne kreve sine landområder tilbake, selv om de ikke hadde noen rett til å gjøre det. Det er i det minste forståelig, svarer Putin.

Omstridt intervju

Carlsons intervju med Putin ble publisert torsdag kveld, kort tid før midnatt norsk tid. Intervjuet ble ifølge Carlsons egen nettside gjort 6. februar.

Dette er første gang Putin intervjues av en vestlig journalist siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Carlson hevder at «ingen vestlig journalist har giddet» å intervjue den russiske presidenten, noe flere medier og Kreml selv har avvist.

Carlson har høstet kritikk fra flere prominente politikere i USA, blant annet tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som kaller Carlson for en «nyttig idiot». Det hvite hus har også gått ut mot intervjuet.

– Det burde være åpenbart for alle hva Putin har gjort i Ukraina, og alle de fullstendig falske og latterlige begrunnelsene han har kommet med for å rettferdiggjøre det, sier sikkerhetspolitisk talsperson John Kirby.

– Jeg tror ikke vi trenger nok et intervju med Putin for å forstå hans brutalitet, sier Kirby.

Les også: Peker på Putins neste mål: – Vi må være klare

Les også: Forfatter om Putin-frykt: – Nato er fortsatt verdens mektigste

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen