Verden

Ungarn stiller nye betingelser for svensk Nato-medlemskap

Ungarns regjering vil ikke ratifisere Sveriges Nato-medlemskap før Sveriges statsminister Ulf Kristersson har besøkt Ungarns Viktor Orban i Budapest.

Betingelsen ble kunngjort av parlamentsgruppen til Orbans høyrepopulistiske regjeringsparti Fidesz til den ungarske kringkasteren ATV fredag.

Ungarn er nå det eneste av de 31 Nato-landene som ikke har ratifisert Sveriges medlemskap. Budapest utsetter ratifiseringen fordi regjeringen sier at den føler seg «fornærmet» av kritikken fra Sverige om rettsstatens tilstand i Ungarn.

Ungarns nasjonalforsamling skal etter planen stemme over Sveriges Nato-medlemskap mandag, men det er fortsatt uklart om parlamentarikere fra Fidesz, som har 135 av 199 medlemmer i forsamlingen, overhodet vil møte opp.

Onsdag 24. januar oppfordret Ungarns statsminister Viktor Orban landets nasjonalforsamling til å godkjenne Sveriges Nato-søknad. Det skjedde dagen etter at Tyrkias nasjonalforsamling hadde stemt for å godkjenne svenskenes søknad og etter en telefonsamtale med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Les også: Forfatter om Putin-frykt: – Nato er fortsatt verdens mektigste

Mer fra Dagsavisen