Verden

Freser mot Orbans «fantasi»-politikk: – Det hjelper Putin

USAs ambassadør i Ungarn beskylder landets omstridte statsminister Viktor Orban for å føre en utenrikspolitikk som skader Nato.

Orbans «fantasi-politikk» gagner interessene til Russland og Vladimir Putin, hevder ambassadør David Pressman i et intervju med Financial Times.

– Når du ser på Ungarns utenrikspolitikk, enten det handler om ukrainsk EU-medlemskap, motstand mot støttepakker til Ukraina, møter med Vladimir Putin eller russisk energi, så har alt dette én ting til felles – det isolerer Ungarn i både Nato og EU, sier ambassadøren i intervjuet.

David Pressman er USAs ambassadør i Ungarn. Pressefoto.

Orban med Trump-håp?

Pressman hevder også Orbans regjering nekter å diskutere sikkerhetspolitikk med USA og sittende president Joe Biden, fordi den håper på «endring i administrasjonen» i USA.

Dagsavisen omtalte tidligere i uken det gode forholdet mellom Orban og Donald Trump. Sistnevnte håper på en retur til Det hvite hus etter presidentvalget i november.

– For Trump selv er Orbans autoritære trekk det som appellerer. Trump beundrer såkalte «sterkmenn» som styrer etter eget forgodtbefinnende, sa professor og USA-ekspert Hilmar Mjelde til Dagsavisen.

Orban og EU-landet Ungarn har gang på gang skapt trøbbel for unionens støttepakke til Ukraina. EUs plan A er å få til en enighet på det ekstraordinære EU-toppmøtet 1. februar om å bevilge 50 milliarder euro i bistand og lån til krigsherjede Ukraina over fire år. Orban, som er regnet som Russlands beste venn i EU, har foreløpig sagt nei til dette.

– Flere og flere avgjørelser som burde tas av nasjonale ledere, tas nå heller av institusjonene i Brussel. Det er realiteten jeg ser, skrev Viktor Orban i et innlegg på X, tidligere Twitter, i slutten av november.

– Viktor Orban har ofte tatt rollen som den som spolerer EUs utenrikspolitiske planer, og slik har det vært en stund, sa Øst-Europa-eksperten Tobias Schumacher til Dagsavisen i høst.

NTNU-professor Tobias Schumacher.

Ungarn og EU

Kritikere av Orban mener Ungarns statsminister bevisst har brukt Ukraina-forhandlingene i EU som brekkstang for å få tilgang på midler som unionen har frosset. I desember 2022 besluttet nemlig EU-kommisjonen å fryse en milliardoverføring fra det såkalte samhørighetsfondet til Ungarn, etter å ha slått fast at den ungarske regjering ikke rettet seg etter EU-regler om menneskerettigheter og rettsstatens prinsipper.

I desember 2023 opphevet kommisjonen blokkeringen av drøyt ti milliarder euro, men 21 milliarder euro var fortsatt frosset, blant annet på grunn av korrupsjon i Ungarn. Orban uttalte selv i desember at han ikke ville si ja til EUs langtidsbudsjett hvis ikke EU-kommisjonen friga resten av midlene som holdes tilbake, ifølge NTB.

Midlene fra samhørighetsfondet har som mål å redusere økonomiske og sosiale forskjeller blant medlemslandene og fremme bærekraftig utvikling, særlig på området infrastruktur, skriver nyhetsbyrået.

Les også: Fnyser av russisk Nato-advarsel: – Dette er vrøvl

Les også: Ekspert ser endring hos Putin: – Snakker nå om en eksistensiell krig

Russia's President Vladimir Putin attends a meeting with Chad's interim President Mahamat Idriss Deby at the Kremlin in Moscow, Russia January 24, 2024. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

---

Fakta om Viktor Orban

  • Ungarsk politiker (60). Statsminister fra 1998 til 2002 og siden 2010. Gjenvalgt for sin fjerde periode i 2022.
  • Utdannet jurist ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.
  • Født 31. mai 1963. Gift, fem barn.
  • Startet sin politiske karriere som studentleder i de antikommunistiske demonstrasjonene i 1989.
  • Grunnla det høyrepopulistiske og nasjonalkonservative partiet Fidesz i 1988 og har ledet partiet siden.
  • Ved valget i 2010 fikk Fidesz to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe som ga partiet makt til å gjennomføre grunnlovsendringer.
  • Opposisjonen har anklaget Orban for å undergrave demokratiet gjennom en rekke kontroversielle lovendringer.
  • Orbans regjering har også ofte vært i konflikt med EU.

(Kilde: NTB)

---

Mer fra Dagsavisen