Verden

Tidligere Nato-sjef om Putins krig: – En veldig farlig tid

Lord George Robertson frykter konsekvensene hvis Ukraina taper krigen mot Russland.

Robertson, som også er tidligere britisk forsvarsminister, var generalsekretær i Nato i perioden 1999-2003.

I et ferskt intervju med The Telegraph deler han sin uro for krigsåret 2024.

– Mange sier at dette er en veldig farlig tid. Vel, det stemmer. Aldri før har så mange ting skjedd samtidig i politikken, både i demokratier og autokratier verden rundt. Men er det den farligste perioden av dem alle? Nei, sier han til den britiske storavisen.

Former Labour MP George Robertson attends a service of Thanksgiving for British politician and late Speaker of the House of Commons, Betty Boothroyd, at St Margaret's Church in central London, on January 16, 2024. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)

– Hvis Ukraina taper, hvis vi taper …

Den tidligere Nato-toppen advarer imidlertid om hva som kan skje hvis Vladimir Putin og Russland vinner krigen mot Ukraina.

– Hvis Ukraina taper, hvis vi taper … Da vil verdensordenen bli skrevet av Kina, Russland, Iran og Nord-Korea. Og det vil gjøre verden til et veldig, veldig ukomfortabelt sted for mine barnebarn i framtiden, sier Robertson.

President of Ukraine Volodymyr Zelensky (R) gestures during a joint press conference with President of the European Council Charles Michel (not pictured) and President of Moldova Maia Sandu (not pictured) following their talks in Kyiv on November 23, 2023, amid the Russian inavasion of Ukraine. Michel said ahead of his arrival in Kyiv that he was coming to "express the strong support of the EU" and prepare with Ukrainian President Volodymyr Zelensky for an upcoming European Union summit in December. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)

Dagsavisen har tidligere skrevet om at 2024 er et skjebneår for Ukraina. Fred Kagan, leder av the Critical Threats Project i tankesmia American Enterprise Institute, har understreket viktigheten av at USA og Vesten fortsetter å støtte Ukraina.

– Hvis ikke taper Ukraina krigen. Det er faktisk så enkelt som det, sa Kagan til amerikanske Foreign Policy.

– Russland kommer ikke til å stoppe. Russland kan bare bli stoppet. Og stopper man Russland i Ukraina, så betyr ikke dét at det er over. Det betyr bare at vi må fortsette, sa Latvias utenriksminister Krišjānis Kariņš i et intervju med Financial Times nylig.


Trump og Putin

Europa generelt og Ukraina spesielt har grunn til å uroe seg over en mulig Donald Trump-retur til Det hvite hus, hvis han blir Republikanernes kandidat og vinner valget i november 2024. Samtidig krysser Vladimir Putin fingrene for Trump-seier, mener eksperter.

– Jeg er veldig bekymret, og du som hører på bør også være bekymret. Hvis du kjenner noen amerikanere, bør du riste dem litt og få dem til å forstå hva som faktisk foregå, sa Fiona Hill, som tidligere var den fremste Russland-eksperten i Det hvite hus, til podkasten The News Agents i november.

Les også: Tordner mot Putins «galskap»: – Flere kriger i horisonten

Les også: Putins talsmann: – Han jobber dag og natt med det

FILE - In this Nov. 21, 2019 file photo, former White House national security aide Fiona Hill testifies before the House Intelligence Committee on Capitol Hill in Washington.  Hill, a key witness in President Donald Trump's impeachment inquiry, is going to be sharing her views about the future of a polarized America. The New York-based Houghton Mifflin Harcourt Books & Media announced on Wednesday that it has acquired a book by Hill, former deputy assistant to the president and senior director for European and Russian affairs on the National Security Council at the White House. (AP Photo/Susan Walsh)

Mer fra Dagsavisen