Verden

Houthiene lover gjengjeldelse etter britisk-amerikansk angrep

Fem houthi-medlemmer ble drept i nattens angrep mot Jemen, ifølge en talsperson for den militære grenen av bevegelsen. De lover å gjengjelde angrepet.

Ytterligere seks ble såret, ifølge talspersonen.

De involverte kan vente seg gjengjeldelse, ifølge houthiene. De sier også at angrepene på israelske og israelsk-tilknyttede skip skal fortsette.

I en uttalelse til TV 2 sier houthi-talsmann Nasr al-Din Amir at de er klare for krig.

– Hvis et land involverer seg med USA og Storbritannia, så vil vi ikke nøle med å angripe skipene deres.

Truer norske skip

Houthienes angrep har ført til at en rekke av verdens største rederier tar omveien om Kapp det gode håp i stedet for å seile gjennom Suezkanalen.

Ifølge USA og Storbritannia var målet med militæraksjonen å forhindre nye angrep mot sivil skipstrafikk i Rødehavet.

To norskeide fartøyer er blant skipene som har blitt angrepet i Rødehavet. Nasr el-din Amer sier til NRK at flere norske skip kan bli angrepet hvis Norge blander seg inn.

Norge deltar i det USA-ledede samarbeidet som skal passe på tryggheten i Rødehavet. Bidraget er foreløpig begrenset til å bistå med flere stabsoffiserer. Det er uakseptabelt, sier talsmannen.

– Erklær deres tilbaketrekning. Norges involvering er ikke til deres fordel. Vi vet at den norske deltakelsen er liten, men den er ikke akseptabel, sier Amer til NRK.

---

Fakta om Jemen

  • Et av verdens fattigste land med rundt 30 millioner innbyggere.
  • Houthi-opprørere og deler av regjeringshæren grep makten i hovedstaden Sana i 2014 og kontrollerer store deler av landet.
  • Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene få måneder etter.
  • Hundretusener er siden drept, millioner er drevet på flukt og to tredeler av landets innbyggere trues av sult.
  • FN har omtalt Jemen som verdens verste humanitære krise.
  • Etter at Israel erklærte krig mot Hamas og begynte angrepene på Gazastripen, har houthiene angrepet en rekke skip i Rødehavet.

---

– Nødvendig respons

Ifølge Storbritannia ble angrepet utført i selvforsvar.

– Det som skjedde i natt, var en begrenset, forholdsmessig og nødvendig respons, sier statssekretær James Heappey i det britiske forsvarsdepartementet.

USA og Storbritannia har stor tro på at målene med angrepet ble oppnådd. Det gjenstår imidlertid å se om houthiene slutter å angripe skipstrafikken i området, sier han.

Norge kjente til angrepsplaner

I november ble 500.000 konteinere fraktet gjennom Rødehavet daglig. Nå er antallet redusert til 200.000, noe som har ført til at global handel har sunket med 1,3 prosent ifølge Kiel-instituttet.

Nattens angrep har økt bekymringen for at konflikten kan eskalere til en storkrig, ifølge Barth Eide.

– Vi var ikke kjent med at angrepet kom akkurat i natt, men vi var kjent med at det var en opsjon som de planla for, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til pressen utenfor Utenriksdepartementet fredag formiddag.

Håper på tryggere situasjon

Rederiforbundet håper angrepene mot houthi-opprørere vil gjøre Rødehavet tryggere. De registrerer at Norge ikke har støttet angrepet, noe flere andre land har gjort.

– Vi legger til grunn at alle diplomatiske midler tas i bruk og at eventuell kontakt med houthiene benyttes til å formidle tydelige krav om at de uakseptable angrepene i Rødehavet umiddelbart må opphøre.

Angrepet startet klokka 2.30 lokal tid, opplyser det amerikanske forsvaret. Senere på natten ble det bekreftet av både USAs president Joe Biden og Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

Reuters får opplyst at angrepet skjedde fra fly, skip og ubåt.

Les mer om Israel-Palestina-konflikten

---

Fakta om houthiene i Jemen

  • Houthiene er en politisk bevegelse med en egen milits, som siden 2014 har kontrollert store deler av Jemen.
  • Bevegelsen representerer zaidiene i Nord-Jemen, det vil si den delen av Jemens befolkning som tilhører den sjiamuslimske retningen zaidi.
  • Navnet stammer fra bevegelsens grunnlegger, Hussein al Houthi.
  • Bevegelsen ble dannet på 1990-tallet og erklærte da at den ville kjempe mot korrupsjonen i regjeringen til daværende president Ali Abdullah Saleh.
  • I 2011 brøt det ut store demonstrasjoner i Jemen i forbindelse med den arabiske våren. Her spilte houthi-bevegelsen en sentral rolle.
  • I 2014 greide houthiene å sikre seg makten i hovedstaden, og året etter avsatte de president Adb Rabuh Mansur Hadi, som flyktet til Saudi-Arabia. Dette utløste en borgerkrig som fortsatt pågår.
  • I 2015 gikk også Saudi-Arabia inn i krigen i et forsøk på å få gjeninnsatt det tidligere regimet, som FN fortsatt anser som Jemens legitime regjering.
  • Houthi-bevegelsen har erklært seg som del av den iransk-ledede motstanden mot Israel, USA og Vesten, sammen med Hamas og Hizbollah.
  • Iran er en støttespiller av bevegelsen.

Kilder: Store norske leksikon/BBC/WSJ

---

Mer fra Dagsavisen