Verden

Trump håper på rask økonomisk kollaps: – Vil ikke bli Herbert Hoover

Donald Trump spår en økonomisk krise i USA. Og ekspresidenten satser på at den kommer i løpet av året. Finansminister Janet Yellen toner ned bekymringene.

Tross de mange rettsprosessene mot ham, er Donald Trump fast bestemt på å vinne 2024-valget og vende tilbake til maktens korridorer i Washington etter presidentvalget i USA i november.

Meningsmålingene viser at det kan bli et spennende valg. Selv om flere observatører og eksperter nå har begynt å advare om at USA kan gå mot et diktatur om Trump vinner, leder han over president Joe Biden på flere målinger, skriver NTB.

Ekspresidenten ser mørkt på situasjonen i amerikansk økonomi. I et intervju med den Trump-vennlige kanalen Lindell TV, spår han en kollaps i økonomien i USA. Også medier som CNN og The Hill har omtalt saken.

– Jeg håper kollapsen kommer i løpet av de neste tolv månedene, for jeg har ikke lyst til å bli Herbert Hoover, sier Trump.

President Herbert Hoover signs the unemployment and drought relief bills providing a total of $161,000,000 for providing work for the jobless and seed fertilizer and, possibly, food for farmers of the drought area, Dec. 20, 1930. The unemployment bill creates an emergency fund of $116,000,000 to be expended on the construction of federal buildings, road and waterways. The $45,000,000 carried in the drought relief bill is for loans to farmers.  (AP Photo)

Krakket i New York

Republikanske Herbert Hoover tiltrådte presidentembetet i 1929, under slagordet «velstand for alltid». Samme høst kom imidlertid sammenbruddet på fondsbørsen i New York, også kalt Wall Street-krakket. Krakket markerte på mange vis starten av den store depresjonen på 1930-tallet, som ble den største økonomikrisen i moderne tid.

Hoover tapte mot demokraten Franklin D. Roosevelt i det neste presidentvalget.

Trump, som stadig angriper Joe Bidens økonomiske politikk, beskriver amerikansk økonomi som «svært skjør».

Grunnen til at økonomien ikke har veltet allerede, skyldes jobben som ble lagt ned under Trumps forrige presidentperiode mellom 2016 og 2020, hevder ekspresidenten i intervjuet med Lindell TV.

Former U.S. President and Republican presidential candidate Donald Trump acts confused on stage as he impersonates U.S. President Joe Biden during a campaign event, in Clinton, Iowa, U.S., January 6, 2024. REUTERS/Cheney Orr

Mener Trump tar feil

USAs finansminister Janet Yellen er imidlertid sterkt uenig med ekspresidenten. I et intervju med CNN sier hun at amerikansk økonomi er i gang med en myk landing etter solid vekst i arbeidsmarkedet og endring i forbruket.

– Det vi ser nå tror jeg vi kan beskrive som en myk landing, og mitt håp er at det vil fortsette, sier Yellen, ifølge NTB.

Hun sier videre at tall fra arbeidsmarkedet og endret handlingsmønster blant forbrukere tyder på en tillit til økonomien.

– En vedvarende periode med lav inflasjon og lønnsvekst er nødvendig for at amerikanere skal føle seg vel med tanke på framtidsutsiktene, sier finansministeren.

Har du lest denne? Putins «trilemma»: – Han har ikke sjonglert det særlig godt

President Joe Biden speaks during a cabinet meeting in the Cabinet Room of the White House, Thursday, March 3, 2022, in Washington, as Treasury Secretary Janet Yellen listens. (AP Photo/Patrick Semansky)

Mer fra Dagsavisen