Verden

Sanna Marin om Putins krig: – Nå må vi våkne

På scenen i Oslo understreket den tidligere finske statsministeren Sanna Marin viktigheten av at Russland og Vladimir Putin taper krigen i Ukraina.

ROCKEFELLER (Dagsavisen): Marin var invitert i forbindelse med NHOs utenrikskveld på Rockefeller i Oslo. Hun innledet med å spøke om hvor godt nordmenn ser ut til å takle det kalde været, men gikk raskt over til å snakke om Russland og krigen i Ukraina.

– Jeg mener det er veldig viktig at Ukraina vinner denne krigen, og at Russland taper. Russland må ikke få «en fin exit» på krigen, sa Marin.

– Hvis Russland ikke taper, sender det et signal til andre autoritære regimer. Et signal om at dette (krigen, journ.anm.) lønner seg, og at man kan vinne noe selv om man har verdens øyne på seg, fortsatte hun.

Vesten må vise president Vladimir Putin (bildet) og Russland at krigføringen ikke er akseptabel, mener Sanna Marin.

Nato og Ukraina

Sanna Marin ble finsk statsminister i desember 2019. Hun ble da, i en alder av 34 år, den yngste statsministeren i Norden noen gang, og den yngste sittende statsministeren i verden.

Marin var statsminister fram til desember 2023. Nå jobber hun blant annet for organisasjonen Tony Blair Institute for Global Change.

I panelet med Marin på Rockefeller satt også Stian Jenssen, stabssjef for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Marin var full av lovord om samarbeidet med Stoltenberg i hennes tid som statsminister, men oppfordret samtidig Nato og medlemslandene til å gjøre mer for Ukraina.

– Vesten har ikke gjort nok. Vi har ikke gitt nok militær støtte, og støtten har ikke kommet raskt nok til Ukraina. Mange har dødd i denne krigen. Nå må vi våkne opp og se realitetene. Hvis krigen får fortsette, vil det ikke bare koste mange flere liv. Det vil også svekke muligheten for en varig fred, sa hun.

Natos stabssjef sa seg enig med finnen.

– Jeg mener Sanna har helt rett. Vi er nødt til å våkne opp. I Europa har vi vært blinde altfor lenge, når det kommer til noen av de sikkerhetspolitiske utfordringene vi står foran, sa Stian Jenssen.

– Samtidig vil jeg si at vi har betydelige ressurser til rådighet for å takle disse utfordringene. Det mener jeg er viktig å huske på, la han til.

Natos stabssjef Stian Jenssen deltok under NHOs utenrikskveld mandag. Her flankert av Sanna Marin.

– Må vise styrke mot Russland

Marin maner til at Vesten gir et kraftig signal.

– Vi må vise styrke mot land som Russland. Vi må vise at man ikke kan oppføre seg slik, at man ikke kan vinne på det. Vi må vise at hvis man gjør det, så taper man. Vi må vise at vi er sterke i forsvaret av våre verdier, sa 38-åringen.

Hun mener krigen i Ukraina har lært oss at vi ikke kan gjøre oss avhengig av autoritære regimer når det kommer til energi, og viser til avhengigheten av blant annet russisk gass.

– Da kan vi havne i en situasjon der vi blir forsøkt utpresset. I framtiden må vi sørge for at vi er «sikret» når det gjelder kritiske ting som medisiner, forsvarsmateriell, energi og teknologi, sa Marin.

EUs energikommissær Kadri Simson uttalte i mars at unionen «bør kvitte seg med russisk gass helt og fullt så raskt som mulig, men fortsatt ta forsyningssikkerheten i betraktning», ifølge NTB.

Et fullsatt Rockefeller hørte på Sanna Marin og resten av utenrikspanelet mandag kveld.

Marin fikk ros av NHO-leder Ole Erik Almlid før hun gikk på scenen mandag.

– Marin har ledet Finland i en historisk viktig tid. Hun var statsminister da vår felles nabo Russland gikk til angrepskrig mot Ukraina, og hun spilte en sentral rolle da finnene ble medlemmer av Nato. Hun har utvist lederskap som vi gleder oss til å høre mer om, sa Almlid i forkant av arrangementet, ifølge NTB.

Sanna Marin hadde ikke anledning til å stille til intervju med Dagsavisen i etterkant av arrangementet.

Har du sett denne? – Jo nærmere Russland, jo større oppleves trusselen

---

Fakta om Sanna Marin

  • Sanna Marin (født 16. november 1985) er en finsk politiker fra Socialdemokratiska Parti (SDP). Hun var statsminister i Finland fra 2019 til 2023 og partileder i samme periode.
  • Marin er født i Helsingfors i Finland og vokste opp i Birkala. Hun har mastergrad i forvaltning fra universitetet i Tampere (Tammerfors) i 2017.
  • Finnen begynte med politikk i 2006, og ble i 2012 valgt inn i kommunestyret i Tampere for SDP. Hun var bystyreleder i Tampere i 2013-2017, og ble valgt inn som kommunestyrerepresentant fram til 2021. Marin ble valgt inn i den finske riksdagen i 2015 og ble første nestleder i partiet i 2017. Hun ble utnevnt til kommunikasjonsminister i Antti Rinnes regjering i 2019.
  • Partiet valgte Marin som ny statsminister da partileder og statsminister Rinne trakk seg i desember 2019. Marin var 34 år da hun tiltrådte.

Kilde: Store norske leksikon

---

Mer fra Dagsavisen