Verden

Mener Putins Stalin-grep er taktisk: – Det ser bra ut for regimet

Vladimir Putin har opprettet en rekke «Stalin-sentre» for å hylle Sovjetunionens tidligere leder. Russland-ekspert lar seg ikke overraske av presidentens timing.

Sentre som hyller Josef Stalin bygges i flere byer i Russland, det siste i Barnaul i Altaj-distriktet. Beslutningen om oppføring av disse ble tatt etter at Putin og Kreml besluttet å gå til fullskala invasjon av nabolandet Ukraina i februar i fjor, ifølge The Telegraph. Også Omni har omtalt saken.

I fjor var det 70 år siden Stalin døde, 5. mars 1953.

Sentrene inneholder ting som byster, fotografier og lydspor av Stalins taler, og skal inspirere de besøkende – alt som et ledd i å opphøye Stalin og hans rolle i Nazi-Tysklands fall i 2. verdenskrig, skriver avisen. Og det er slett ingen tilfeldighet at sentrene bygges nå, ifølge Russland-ekspert Stephen Hall.

Putins lovord

– De (Kreml, journ.anm.) sier at de slåss mot nazister i Ukraina. Dette er 2.0-versjonen av den store, patriotiske krigen. At Stalin løftes fram som mannen som beseiret nazismen, er et bilde som ser bra ut for regimet, sier Hall til The Telegraph.

Hall har tittelen assistant professor, tilsvarende amanuensis eller universitetslektor i Norge, ved Bath University i England. Han har russisk politikk som spesialfelt.

I en tale i fjor hyllet Vladimir Putin Stalin, og kalte Stalin «en stor mann». 37 av 110 Stalin-monumenter i Russland er blitt reist etter at Putin ble president i år 2000, ifølge The Telegraph, som legger til at barn er viktige mål for Putins pro-Stalin-propaganda.

Leiv Olsen hevder at det er tatt et oppgjør med Stalins overgrep i Sovjet. Er det også tatt et tilsvarende oppgjør med Mao, Pol Pot og andre? Er det for eksempel tatt et oppgjør med kuppmakeren og antidemokraten Lenin?

Josef Vissarionovitsj Stalin (opprinnelig Dzjugasjvili) var en georgisk revolusjonær og sovjetisk politiker, stats- og partileder. Fra midten av 1920-årene var han den fremste leder av Sovjetunionen, og fra slutten av 1930-årene hadde han i praksis diktatorisk makt. Han var generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti (SUKP) fra 1922 og fram til sin død i 1953.

Stalins makt og prestisje

Stalin var den øverste leder under «Den store fedrelandskrigen», som krigen mot Tyskland og dets allierte ble kalt i Sovjetunionen. Etter seieren over Tyskland var Stalins makt og prestisje større enn noen gang, ifølge Store norske leksikon (SNL).

Omfanget av ofrene for undertrykkelsen under Stalin-tiden er omstridt og avhengig av hva som skal regnes som regimets ansvar. Historikere opererer i dag med tall på omkomne som kan regnes som resultat av Stalins politikk til mellom 3 og 9 millioner, skriver SNL.

Har du fått med deg denne? Gruppen som vil utfordre Vestens makt: – Svært viktig for Putin

---

Fakta om Vladimir Putin

  • Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad, nå St. Petersburg, 7. oktober 1952.
  • Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.
  • Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.
  • Ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.
  • I mai 2008 ble han statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at presidenter ikke kan sitte i mer enn to perioder på rad.
  • I mars 2012 ble han igjen valgt til president for seks nye år.
  • 18. mars 2018 ble han gjenvalgt for en ny seksårsperiode med nesten 77 prosent av stemmene.
  • 1. juli 2020 ble det holdt en folkeavstemning om endringer i den russiske grunnloven som kan gjøre det mulig for Putin å beholde makten helt til 2036. Endringene ble stemt fram tross store demonstrasjoner.
  • Under Putins lederskap har Russland ifølge flere internasjonale organisasjoner opplevd demokratisk tilbakegang.

(Kilder: NTB, AFP)

---

Mer fra Dagsavisen