Verden

Putins talsmann: – USA innser nå at de er blitt lurt

USA stusser over hva det har blitt av pengestøtten til Ukraina, hevder Dmitrij Peskov. – Et taktisk utspill av Kreml, mener norsk Nupi-forsker.

Siden Vladimir Putin og Russland gikk til fullskala invasjon i februar 2022, har USA bidratt med over 75 milliarder dollar i økonomisk og militær støtte til Ukraina, ifølge New York Times. Men til liten nytte, hevder Dmitrij Peskov, som er talsmann for president Putin og Kreml.

– Amerikanerne innser nå at de er blitt lurt. Det er ingen ukrainsk seier på slagmarken, som Kyiv lovte at de ville få hvis støtten kom. De ukrainske posisjonene svekkes, og den utviklingen er nå uunngåelig, sier han til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

---

Fakta om Dmitrij Peskov

  • Dmitrij Peskov er en russisk politiker, diplomat og oversetter. Han har vært president Vladimir Putins talsmann siden 2000 og nestleder for presidentadministrasjonen siden 2012.
  • Kort tid etter at Putin ble utnevnt av daværende president Boris Jeltsin 31. desember 1999 som midlertidig etterfølger fram til nye valg kunne avholdes, ble Peskov utpekt til leder for avdelingen for kontakt med massemedia i presidentens pressetjeneste, i praksis Putins pressetalsmann. Han har siden fulgt Putin og var hans pressetalsmann, også da Putin i perioden 2008–2012 var statsminister.
  • Sommeren 2012 ble Peskov leder for presidentadministrasjonens nyopprettede kommunikasjonsavdeling som koordinerer informasjonsarbeidet til presidenten, ministeriene og direktorater både innenlands og utenlands.
This pool photograph distributed by Russia's state agency Sputnik shows Kremlin spokesman Dmitry Peskov moderating Russian President Vladimir Putin's year-end press conference at Gostiny Dvor exhibition hall in central Moscow on December 14, 2023. (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)

(Kilde: Store norske leksikon)

---

Joe Bidens kamp

USAs president, Demokratenes Joe Biden, kjemper for tiden en hard kamp for å få godkjent en ny, omfattende støttepakke. Men Det republikanske partiet har så langt satt foten ned for dette.

– Det Biden-regjeringen ser ut til å be om, er milliarder av ekstra dollar uten formålstjenlig tilsyn, ingen klar strategi for å vinne, og ingen av svarene jeg tror det amerikanske folket fortjener, sa lederen for Representantenes hus, republikaneren Mike Johnson, etter et møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i USA tidligere i uken.

President Joe Biden tok imot den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus tirsdag.

Peskov uttalte nylig at Vesten «brenner opp pengene sine i peisen» ved å støtte Ukraina, og at russisk seier «er uunngåelig». Han peker på en av Joe Bidens siste pakker til ukrainerne, verdt 200 millioner dollar, er beskjeden til USA å være.

Kun et snev av sannhet fra Peskov og Kreml, mener Nupi-forsker

Karsten Friis hos Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) overraskes ikke av uttalelsene fra Peskov.

– Her spiller nok Kreml bevisst på ting de hører fra republikanske kritikere, slik som mangel på umiddelbar suksess på slagmarken, og mistanke om korrupsjon i Ukraina, innleder Friis til Dagsavisen.

Seniorforsker Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Hans forskningsområder er sikkerhets- og forsvarspolitikk, blant annet med vekt på Nato. Friis følger krigen i Ukraina tett. Nupi-forskeren analyserer Peskovs uttalelser slik:

– Som alltid i slike påvirkningsoperasjoner bærer det i seg et snev av sannhet, som dermed vanskelig kan blankt avvises, men som blåses opp ut av proporsjoner og tar fokuset vekk fra andre forklaringer og forhold.

– Fram og tilbake for både Ukraina og Russland

FFI-forsker Tor Bukkvoll sa tirsdag til Dagsavisen at Russland har tatt over initiativet i krigen, men at Kremls uttalte suksess på slagmarken er overdrevet.

– Russland hevder jo hele tiden at de rykker fram ved fronten, men realiteten er ofte at det bare er noe framrykking her og der. Og det er ikke mye, altså. Det kan være hundre meter en plass, og kanskje en kilometer eller to en annen plass. Av og til slår Ukraina tilbake også. Så etter mitt syn handler det om små bevegelser fram og tilbake, forklarte Bukkvoll.

Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Karsten Friis sier man neppe kan forvente større ukrainske gjennombrudd på slagmarken i 2024, men mener det også er begrenset hva Russland og Putin vil kunne klare.

Putins Trump-håp for 2024

– Hvordan ser du på utviklingen for Ukraina framover? Hvordan er sjansene deres realistisk sett, og tror Volodymyr Zelenskyj selv på suksess nå?

– For Ukraina vil nok 2024 primært handle om å holde ut gjennom en periode der Russland vil ha en viss militær overlegenhet, i det minste når det gjelder ammunisjon. Men på sikt vil den vestlige produksjonskapasiteten langt overstige den russiske. Ukraina har også de vestlige økonomiene, G7, på sin side. Så med forbehold om Trump-gjenvalg tror jeg den vestlige støtten til Ukraina vil fortsette, svarer Nupi-forsker Friis.

Tidligere president Donald Trump under et valgkamparrangement i Coralville i delstaten Iowa onsdag. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB

Friis har tidligere uttalt at Putin håper på et Trump-gjenvalg i USA neste år.

– Ukraina må på et eller annet tidspunkt selv definere hva seier betyr i praksis – det må være noe Russland ikke kan ta fra dem – og så må de fokusere på det for å bygge en fremtid.

Har du lest denne? Peskov om USA-valget: – Putin ha en «mer konstruktiv» president

Russlands president Vladimir Putin fikk spørsmål om OL på sin første pressekonferanse siden invasjonen av Ukraina. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB

Les mer om krigen i Ukraina her

Mer fra Dagsavisen