Verden

EU frigir 10 milliarder euro til Ungarn

EU har besluttet å gi Ungarn adgang til 10 milliarder euro i fryste midler, trass i vedvarende kritikk om rettsvesenets uavhengighet i landet.

Totalt har unionen holdt tilbake mer enn 30 milliarder euro på grunn av bekymring for korrupsjon og manglende rettsreformer i landet.

Etter en gjennomgang av reformene har unionen besluttet å frigi rundt en tredel av midlene.

– Vi har fått tilstrekkelige garantier til å kunne si at rettsvesenets uavhengighet vil bli styrket i Ungarn, sier EUs justiskommissær Didier Reynders onsdag.

Til sammen er rundt 21 milliarder euro fortsatt fryst, blant annet fordi EU mener Ungarn ikke har tatt tak i spørsmål rundt rettsstatsprinsipper.

Orban sier fortsatt nei til Ukraina

Ungarns statsminister Viktor Orban har satt foten ned for både forhandlinger om ukrainsk EU-medlemskap og EUs støttepakke til Ukraina.

Det har følgelig vært spekulert på om frigivingen av de fryste Ungarn-midlene kan bidra til å smøre Orban, som regnes som Russlands nærmeste allierte i EU.

Men i en tale til nasjonalforsamlingen i Budapest etter at avgjørelsen om EU-midlene ble kjent, gjentok Orban at han er imot ukrainsk EU-medlemskap.

Ifølge ham vil dette ha «konsekvenser som er umulige å forutse, og det vil ikke være i interessene til verken Ungarn eller EU», skriver DPA.

Politico har skrevet at avgjørelsen om å frigi midlene kommer etter sterkt press fra Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz, men en av EU-kommisjonens visepresidenter bedyret tidligere i uka at tidspunktet for avgjørelsen er helt tilfeldig.

De to vedtakene krever enstemmighet, og flere ledere i EU har lagt press på den ungarske presidenten for å snu. Begge sakene skal behandles på årets siste EU-toppmøte, som starter torsdag.

Ukrainsk advarsel

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa mandag at det vil være en katastrofe om ikke EU åpner for ukrainsk medlemskap.

– Jeg kan ikke forestille meg det. Jeg vil ikke engang snakke om de ødeleggende konsekvensene det vil få for begge parter, sa Kuleba.

– Det vil være katastrofe. Framtiden til hele Europa står på spill, sa han.

Les mer om Ungarn

Mer fra Dagsavisen