Verden

Sikkerhetsrådet ventes å stemme over våpenhvile-forslag i kveld

FNs sikkerhetsråd skal stemme over et forslag om å kreve umiddelbar humanitær våpenhvile i Gaza i kveld, opplyser diplomater.

Avstemningen om resolusjonsutkastet ventes å skje klokka 15 i New York, det vil si klokka 21 norsk tid.

Forslaget er lagt fram av De forente arabiske emirater. Men USA gjentok fredag sin motstand mot våpenhvile. USA er Israels viktigste militære og politiske støttespiller.

Sikkerhetsrådets møte kom i stand fordi FNs generalsekretær António Guterres skrev et brev til rådet og ba det bruke sin innflytelse for å avverge en humanitære katastrofe i Gaza. Han tok i bruk den sjeldent brukte artikkel 99 i FN-pakten da han ba Sikkerhetsrådet presse på for en våpenhvile.

Både Israel og USA mener en våpenhvile bare vil gagne Hamas. USA har i stedet tatt til orde for pauser i kamphandlingene for å beskytte sivile og tilrettelegge for løslatelse av gisler. En slik midlertidig våpenhvile ble innført for fire dager fra 24. november etter mekling fra Qatar. Våpenhvilen ble forlenget i tre dager, men brøt sammen 30. november.

Over 100 israelske gisler og over 200 palestinske fanger ble sluppet fri. Siden har Israel trappet opp luftangrepene og utvidet bakkeoffensiven sørover.

Les mer om Israel-Palestina-konflikten

Mer fra Dagsavisen