Verden

Begge parter sier det nærmer seg avtale mellom Israel og Hamas

Hamas og Israel nærmer seg en avtale om våpenhvile i bytte mot rundt 50 gisler, ifølge israelske tjenestemenn og analytikere. Også Hamas bekrefter meldingene.

Flere israelske medier siterer tirsdag morgen israelske tjenestemenn som sier at en gisselavtale i bytte mot en våpenhvile er nær forestående.

Det skal være snakk om at Hamas slipper fri rundt 50 gisler som ble bortført til Gazastripen under Hamas-angrepet 7. oktober. Deretter kan det bli aktuelt at ytterligere 100 gisler blir sluppet fri hvis Israel går med på å forlenge våpenhvilen.

Forhandlingene har også dreid seg om hvor mye og hva slags nødhjelp som skal slippes inn i løpet av våpenhvilen.

Kvinner og barn

Ifølge meldingene er det ventet at Hamas kommer til å gi slipp på barn, mødrene deres og andre kvinner.

Det er nå kun tekniske spørsmål igjen å løse, sier en ikke navngitt tjenestemann til The Times of Israel.

Mens forhandlingene pågår, fortsetter de israelske luftangrepene mot Gazastripen. Mandag passerte dødstallet i det palestinske området 13.300, ifølge Gazas helsemyndigheter, hvorav over 5600 skal være barn.

Strid om israelske fly

Et spørsmål det fortsatt skal være uenighet om, er hvorvidt israelske kampfly og droner skal oppholde seg i luftrommet over Gazastripen under våpenhvilen, skriver Al Jazeera.

Hvis ikke, kan det skape problemer for de israelske bakkestyrkene, ifølge analytikere.

Avisa Haaretz skriver at muligheten for å få på plass en gisselavtale har økt takket være en holdningsendring både hos Hamas og Israel.

Mandag kveld møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu for første gang en stor gruppe med gislenes slektninger. Å få gislene trygt hjem er et «hellig oppdrag», sa han til familiene.

Samme kveld sa USAs president Joe Biden at han regnet med at en avtale kom til å være i boks innen kort tid.

Hamas-innspill

Det er Qatar som står for meglingen, og allerede i helgen varslet landet at det kun gjensto detaljer før en avtale var på plass. Store deler av Hamas-ledelsen befinner seg i Qatar.

I flere dager har israelske forsvarstopper argumentert med at det kun er en opptrapping av bakkeoffensiven i Gaza som kan presse Hamas til å slippe fri gisler. I møtet med gislenes familier var imidlertid budskapet fra regjeringen annerledes. Her skal blant annet Benny Gantz ha tatt ansvar for at de ennå ikke har lyktes å få fri gislene, ifølge Haaretz.

Gantz tilhørte opposisjonen den 7. oktober, men nå sitter han i det øverste utvalget som tar beslutninger om Israels krigføring.

Også Hamas’ øverste politiske leder Ismail Haniyeh sier at det nærmer seg en avtale. I en uttalelse til nyhetsbyråene Reuters og AFP oppgir han at Hamas har sendt sine innspill til et avtaleforslag til tjenestemenn i Qatar. Men han nevner ikke hvor lang en eventuell våpenhvile kan bli, eller hvor mange gisler som kan slippes fri.

Palestinske fanger

Hamas-tjenestemann Izzat El Reshiq sier til Al Jazeera at det også forhandles om å slippe fri palestinere som er fengslet i Israel. En eventuell avtale kommer til å bli kunngjort av Qatar, opplyser han.

Minst 237 sivile og soldater holdes fanget av militante palestinere på Gazastripen etter at Hamas og Islamsk hellig krig angrep det sørlige Israel 7. oktober. Fem er satt fri.

Samtidig har Israel trappet opp pågripelsen av palestinere på den okkuperte Vestbredden. Ifølge palestinske tall er over 2000 mennesker arrestert, mens det israelske militæret har oppgitt av over 1000 er arrestert.

I alt sitter det 5.200 palestinere i israelske fengsler, deriblant 33 kvinner og 170 mindreårige, skrev Al Jazeera 8. oktober, dagen etter Hamas-angrepet. Tallene er hentet fra Addameer , en gruppe som kjemper for palestinske fangers rettigheter.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: