Verden

Mike Pence gir opp håpet om å bli president

USAs tidligere visepresident Mike Pence trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

– Etter mange bønner og overveielser har jeg besluttet å innstille min presidentvalgkamp fra og med i dag, sa Pence til deltakerne på Republican Jewish Coalitions konferanse i Las Vegas lørdag.

Pence var visepresident under Donald Trump. Pence meldte seg i juni formelt på i kampen om å bli Republikanernes kandidat i presidentvalget neste år. Han har imidlertid ikke fått medvind på meningsmålingene, der Trump fortsatt har en soleklar ledelse over sine republikanske utfordrere.

– Vi visste fra start at dette kom til å bli en kamp i motbakke, men jeg angrer ikke på noe, sa han.

Mellom barken og veden

Historiker og USA-ekspert Hans Olav Lahlum er ikke overrasket over nyheten.

– Pence falt mellom to stoler. I den ene enden er det de som mener han har vært for lojal mot Donald Trump i sin rolle som visepresident gjennom fire år. På den andre siden har du Trumps støttespillere som mener han har vært illojal og ikke ønsket Trump som president igjen på nytt, sier Lahlum til NTB.

Før han ble visepresident, var Pence guvernør i Indiana og kongressrepresentant i flere år. Han er ansett som tydelig konservativ, ikke minst i verdispørsmål, og han var lojal overfor sjefen helt fram til sluttfasen av Trumps tid som president.

Siden valgnederlaget i 2020 har Pence imidlertid forsøkt å distansere seg fra ekspresidenten. Han har sagt at Trumps oppildning av støttespillerne som angrep Kongressen i januar 2021, satte ham og familien i fare.

Har trolig liten betydning

Han har likevel fortsatt å forsvare mye av Trumps politikk, men forsøkt å framstille seg selv som et mer forutsigbart og konsensusorientert alternativ. I tillegg har han forsøkt å appellere mer direkte til evangeliske kristne og besøkt en rekke store kirker rundt om i USA.

Lahlum synes det er interessant å se at Pence trakk seg såpass tidlig i valgkampen.

– Det kan gjøre det litt lettere å samle seg om en motkandidat mot den tidligere presidenten, men alt i alt tror jeg det har lite betydning for hvem som blir Republikanernes presidentkandidat.

Les mer om USA her

Mer fra Dagsavisen