Verden

Sverige skal bygge ungdomsfengsler

Kriminalomsorgen i Sverige har fått grønt lys til å bygge ungdomsfengsler. De skal være på plass senest sommeren 2026.

Fengslene skal huse ungdom mellom 15 og 17 år som har begått alvorlig kriminalitet. I dag havner de som regel på institusjoner hvor ungdommer med utfordringer av ulikt slag får hjelp og behandling.

Justisminister Gunnar Strömmer mener at kriminalomsorgen har bedre kunnskap til å ta hånd om gruppen. Fengslene skal stå klare senest i juli 2026.

---

Fakta om drap i Sverige den siste tiden

* Torsdag 7. september: En kvinne i 60-årsalderen blir om natten drept i sin egen bolig i Uppsala. Politiet har bekreftet at hun var moren til et gjengmedlem.

* Mandag 11. september: En 13-årig gutt blir funnet skutt og drept i et skogsområde i Haninge sør for Stockholm.

* Tirsdag 12. september: En 23 år gammel mann blir skutt og drept i en trappeoppgang i et boligområde i Uppsala. Mannen var nabo til et gjengmedlem og trolig et tilfeldig offer.

* Tirsdag 12. september: En mann blir utsatt for grov vold og dør av skadene i Sollentuna nord i Stockholm. Saken har ingen kobling til gjengkonflikten, ifølge politiet.

* Onsdag 13. september: En mann i 20-årene blir skutt og drept i Vasastan i Stockholm.

* Torsdag 14. september: En tenåringsgutt dør etter å ha blitt funnet skutt i Västertorp sør for Stockholm.

* Lørdag 16. september: En 39 år gammel mann blir skutt og drept i Råcksta i Vällingby vest i Stockholm.

* Torsdag 22. september: To personer blir skutt og drept på en pub i Sandviken nord for Stockholm. To andre blir såret. Tre av fire er tilfeldige ofre.

* Onsdag 27. september: En mann blir skutt og drept på en idrettsplass på Mälarhöjden sør i Stockholm. Offeret var i slutten av tenårene, ifølge svenske medier.

* Onsdag 27. september: En mann dør etter å ha blitt skutt i Jordbro sør for Stockholm. En annen ble skadd.

* Torsdag 28. september: En kvinne i midten av 20-årene dør som følge av en kraftig eksplosjon ved et hus i Fullerö utenfor Uppsala. Politiet mener kvinnen var et tilfeldig offer.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: