Verden

Sverige hever styringsrenta og varsler ytterligere økning

Den svenske Riksbanken besluttet torsdag å heve styringsrenta til 4 prosent og varsler ytterligere heving i år.

Riksbanken har nå hevet styringsrenta åtte ganger på rad, og renta er på det høyeste nivået siden oktober 2008. Rentehevingen torsdag var på 0,25 prosentpoeng.

Riksbanken skriver i sin begrunnelse at utviklingen i landet går i riktig retning, men at trykket fra prisveksten i Sverige fortsatt er for høyt.

– Prognosen for styringsrenta er at den kan komme til å heves ytterligere, skriver de.

Den svenske sentralbanken påpeker at prisene på tjenester fortsetter å øke i rask takt i landet.

– Sammen med den grunnløst svake krona bidrar det til å holde inflasjonen oppe. Risikoen økes for at prisveksten ikke skal gå videre ned og nå målet for stabilisering raskt nok, heter det i begrunnelsen.

Verdien av svenske kroner har den siste tida falt til et historisk bunnivå sammenlignet med euro. Torsdag morgen kostet 1 euro 11,88 svenske kroner. Sjeføkonom Jens Magnusson i SEB sa denne uka at han ikke venter at utviklingen vil snu med det første, selv om en ny renteøkning kan bremse kronefallet.

Samtidig har prisveksten i sommer falt mer enn ventet, viser tall fra Sveriges statistiske sentralbyrå (SCB). Mens inflasjonen i juli var på 9,3 prosent, endte den i august på 7,5 prosent, mot analytikernes forventning på 7,7 prosent.

Nyeste fra Dagsavisen.no: