En kilde som står familien til Amini nær, bekrefter opplysningene fra den Norges-baserte menneskerettighetsgruppa Hengaw om at Amjad Amini ble pågrepet idet han forlot sin bolig i Saqqez i det vestlige Iran.
Etter å ha fått en advarsel mot å markere datterens dødsdag ble han løslatt og sendt hjem. Han ble også anholdt for en uke siden og advart mot å holde en minneseremoni for datteren på gravlunden der hun er begravd.
Reuters kan ikke bekrefte opplysningene, og iranske myndigheter har ikke gjort seg tilgjengelig for kommentar. Det statlige nyhetsbyrået IRNA kaller meldingene om pågripelsen falske og satt ut for å hisse opp befolkningen.
Døde i politiets varetekt
22 år gamle Mahsa Amini døde i politiets varetekt i fjor der hun var innbrakt for ikke å ha båret hodeplagget på riktig måte.
Familien uttrykte fra starten tvil om regimets påstand om at datteren døde av sykdom, og hevdet at hun døde av hodeskader. De uttalte seg i en rekke intervjuer med både iranske og internasjonale medier og kom dermed selv i konflikt med myndighetene.
Se demonstrasjonen utenfor Irans ambassade i Oslo i september 2022:
Hennes død utløste landsomfattende protester som varte i flere måneder, og som til slutt ble slått hardt ned på av sikkerhetsstyrkene.
Flere hundre mennesker døde i forbindelse med protestene og minst 22.000 ble arrestert. Sju personer ble dømt til døden og henrettet.
Protestene var de største markeringene av motstand mot Irans presteregime på mange år, men de døde etter hvert hen som følge av den brutale reaksjonen fra myndighetene.
[ USA med nye sanksjoner mot regimet i Iran ]
Trapper opp undertrykkingen
Menneskerettighetsaktivister sier at myndighetene igjen har trappet opp undertrykkingen i forkant av årsdagen for Aminis død og lagt press på slektninger av dem som ble drept under demonstrasjonene for å hindre at de uttaler seg.
Human Rights Watch sier at slektninger av minst 36 mennesker som enten ble drept eller henrettet i forbindelse med protestene, er kalt inn til avhør, pågrepet eller dømt til fengsel den siste måneden.
– Iranske myndigheter prøver å ta strupetak på opposisjonen for å hindre markering av Mahsa Aminis død i politiets varetekt, som er blitt et symbol på regimets systematiske undertrykking av kvinner, urettferdighet og straffrihet, sier HRWs Iran-ansvarlige Tara Sepheri Far.
Tegn til motstand
Hengaw sier at noen i det vestlige Iran uttrykker sin motstand med en generalstreik, med stengte butikker i en rekke byer, men at sikkerhetsstyrker er utstasjonert rundt boligen til Amini-familien i Saqqez.
Andre iransk-språklige medier utenfor Iran melder om protester med folk som roper slagord mot regimet og henger plakater med protestenes hovedslagord «Kvinner, liv, frihet» fra vinduer i boligblokker i Teheran.
Noen kvinner går fortsatt uten det påbudte hodeplagget, særlig i de mer velstående, liberale bydelene nord i Teheran, men den konservative nasjonalforsamlingen jobber med ny og langt strengere lovgivning om tildekking av kvinner.