Verden

Kim Jong-un i Russland for å sikre seg tettere bånd med Putin

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har ankommet Russland, der han skal møte president Vladimir Putin på ukjent sted øst i landet.

Det pansrede toget som søndag forlot Nord-Koreas hovedstad Pyongyang med Kim om bord, krysset tirsdag den russiske grensen.

Med på reisen er også nordkoreanske militærtopper, regjeringsråder og tjenestepersoner innen våpenproduksjon og romteknikk.

Samtidig befinner Putin seg i Vladivostok ved den russiske stillehavskysten, bare 13 mil fra den nordkoreanske grensen. Der er han for å delta på et økonomisk forum som varer til onsdag. Det er imidlertid uklart om det er her de to lederne skal møtes.

Møtes på romsenter?

Ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo er Kims tog på vei nordover mot Amur-regionen. En ikke navngitt russisk tjenestemann sier til Kyodo at møtet muligens skal holdes på en russisk rakettoppskytingsbase – Vostotsjnyj kosmodrom.

Putin varslet tirsdag at han ska besøke basen, men uten å si noe om det er her han skal møte Kim.

Også den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu skal delta i samtalene, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax tirsdag. Det melder også at møtet finner sted i løpet av «de neste dagene».

Det er første gang på fire år at Kim forlater Nord-Korea.

Tettere etter Ukraina-invasjon

Både Russland og Nord-Korea er isolert av vestlige land, og krigen i Ukraina har brakt de to lederne tettere sammen. Russland har stort behov for militære forsyninger utenfra, mens Kim ønsker seg avansert militær teknologi samt mat og energi fra nabolandet.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov bekreftet tirsdag at Kim har ankommet Russland. Han sier det er snakk om et stort møte, og at det også er aktuelt for Putin å møte Kim på tomannshånd.

– Det kommer til å være forhandlinger mellom de to delegasjonene, og etter det, hvis nødvendig, vil lederne fortsette kommunikasjonen på tomannshånd, sier Peskov.

Kan styrke Russland i Ukraina

Ifølge amerikanske kilder vil Putin forsøke å overtale Kim til å sende artillerigranater og panservernraketter til Russland.

Slik vil Russland bli i bedre stand til å slå tilbake den ukrainske motoffensiven, samtidig som Putin kan vise at Russland er i stand til å bli stående i en lang utmattelseskrig.

Ifølge analytikere kan Nord-Korea ha titalls millioner artillerigranater og raketter med sovjetisk design, våpen som kan gi Russland et kraftig militært oppsving i Ukraina.

Til gjengjeld vil Nord-Korea kunne få tilgang til avansert teknologi for satellitter og atomubåter fra Russland.

Diskusjonene kommer også til å handle om humanitær hjelp til Nord-Korea, og FN-resolusjoner i Sikkerhetsrådet, ifølge russiske tjenestemenn. Russland har tidligere vært med på å vedta resolusjonene, som har kommet som en reaksjon på Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Presses til forhandlinger?

Hvis Putin får våpenforsyninger fra Nord-Korea, kan det komme til å øke presset på USA og europeiske land, som i 17 måneder har forsynt Ukraina med store mengder våpen. Utsiktene til en lang utmattelseskrig kan gjøre at de blir mer villige til å presse Ukraina til forhandlinger med Russland.

USA har flere ganger advart Nord-Korea mot å forsyne Russland med våpen, og de ble tirsdag gjentatt at Adrienne Watson, talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

– Vi oppfordrer DPRK til å føye seg etter de offisielle løftene som Pyongyang har gitt om ikke å gi eller selge våpen til Russland, sier hun. DPRK er en forkortelse for Nord-Koreas offisielle navn.

Sjojgu i Pyongyang

Russland og Nord-Korea har i årevis hatt et komplisert forhold. I slutten av juli fikk imidlertid Kim besøk av den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu. Under besøket i Pyongyang fikk han overvære en storstilt militærparade, og han fikk også studere landets nye ballistiske raketter på nært hold.

De kraftige rakettene som kan utstyres med atomstridshoder, er forbudt i flere resolusjoner i FNs sikkerhetsråd som både Russland og Kina stemte for. De har også rekkevidde til å nå det amerikanske fastlandet.

Det var første gang en russisk forsvarsminister besøkte Nord-Korea siden Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

Mer fra Dagsavisen