Verden

Japan har startet å slippe ut kjølevann fra Fukushima-kraftverket i havet

Som varslet begynte Japan torsdag å slippe ut behandlet kjølevann fra atomkraftverket i Fukushima, opplyser kraftleverandøren Tepco.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier kjølevannet ikke utgjør noen trussel mot mennesker eller miljøet når det slippes ut i Stillehavet. Likevel har både lokale fiskere og naboland som Kina protestert mot planene. Kina har også truet med «tiltak».

Det oppsto en nedsmelting i en av reaktorene i Fukushima etter et jordskjelv og en påfølgende tsunami i 2011. Selv om reaktorene ikke lenger er i drift, må de fortsatt kjøles ned med vann som lagres i tanker.

På grunn av plassproblemer er det laget en plan for å pumpe det behandlede kjølevannet ut i havet gjennom en én kilometerlang tunnel. Vannet skal først renses og tynnes ut med sjøvann. Det er ventet at det vil ta 30 år å kvitte seg med drøyt 1,3 millioner tonn vann.

Nyeste fra Dagsavisen.no: