Verden

Nye vansker for Sunak – nok et konservativt parlamentsmedlem trekker seg

Den konservative britiske politikeren Nigel Adams trekker seg med umiddelbar virkning fra Parlamentet. Han er den tredje på kort tid.

Fredag ble et aldri så lite politisk jordskjelv utløst i Storbritannia, da tidligere statsminister Boris Johnson gikk av som parlamentariker. Også Nadine Dorries trakk seg, og dermed må statsminister Rishi Sunaks parti forberede tre suppleringsvalg.

– Jeg har informert innpiskeren om at jeg vil gå av som medlem av Parlamentet med umiddelbar virkning, skriver Adams, som var minister i Boris Johnsons regjering, i en Twitter-melding lørdag.

Johnsons avgang knyttes til den såkalte partygate-skandalen som dreier seg om flere fester holdt i Johnsons statsministerbolig, mens resten av Storbritannia var nedstengt under pandemien.

Johnson har bedt om unnskyldning for festene, men har hele tiden hevdet at han ikke brøt noen regler. Det var også budskapet hans da han ble innkalt til høring i Underhuset.

I ettertid er det reist tvil om Johnson snakket sant, og en komité i Underhuset har gransket dette. Komiteen har ennå ikke lagt fram sin rapport, men har orientert Johnson om hvilken vei det bærer. Johnson bekreftet fredag at han har mottatt et brev fra komiteen med beskjed om hva han hadde i vente.

– Jeg har mottatt et brev fra komiteen som til min forbauselse gjorde det klart at de er fast bestemt på å bruke funnene til å drive meg ut av Parlamentet, het det i en kunngjøring fra den tidligere statsministeren.

Nyeste fra Dagsavisen.no: