Verden

Trump tiltalt på 37 punkter i dokumentsaken

USAs tidligere president Donald Trump er tiltalt på 37 punkter i dokumentsaken. Det fremkommer i tiltalen, som nå er offentliggjort.

FBI-agenter tok seg i august 2022 inn i Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida og fant rundt 13.000 dokumenter. Rundt 100 av disse var merket som hemmelige, selv om Trumps advokater tidligere hadde sagt at alle graderte dokumenter var overlevert til amerikanske myndigheter.

Trump må møte i det første rettsmøtet i Miami tirsdag, dagen før han fyller 77 år.

Selv sa han torsdag, da tiltalen ble kunngjort, at han er uskyldig.

Blant annet framkommer det av tiltalen at Trump skal ha vist fram konkrete militære planer om å angripe et annet land til en forfatter som intervjuet han.

Ved en annen anledning skal han ha vist fram militære dokumenter om en pågående amerikansk operasjon i utlandet til en politisk støttespiller.

Blant dokumentene Trump hadde i sitt hjem i Mar-a-lago var det beskrivelser av amerikanske forsvarskapasiteter, detaljert informasjon om amerikanernes atomvåpenprogram og analyser av sårbarheter det amerikanske forsvaret dersom de skulle bli invadert av et annet land.

Han er også tiltalt for å ha bedt en ansatt gjemme hemmelige dokumenter fra FBI og Trumps egne advokater. Dokumentene ble blant annet oppbevart på et kontor, på Trumps soverom og i en dusj.

Trump har tidligere sagt at han degraderte dokumentene mens han var president. Men advokatene hans har valgt å ikke ta med dette argumentet i papirene som er innlevert til domstolen.

– Den uberettigede oppbevaringen av disse graderte dokumentene kunne sette USAs nasjonale sikkerhet i fare, uttaler det amerikanske justisdepartementet, som besluttet å publisere tiltalen fredag.Nyeste fra Dagsavisen.no: