Verden

Kilder: Kina skal tjuvlytte på USA fra Cuba

Kina skal betale Cuba milliarder for å opprette en elektronisk avlyttingsstasjon et steinkast fra USA, ifølge amerikanske tjenestemenn.

Saken er oppdatert.

En hemmelig avtale gir Kina en lyttepost rundt 15 mil fra den amerikanske kysten.

Derfra kan de fange opp elektronisk kommunikasjon fra hele det sørøstlige USA, som blant annet huser en rekke militærbaser, skriver Wall Street Journal. De viser til amerikanske tjenestemenn med innblikk i høyt graderte dokumenter.

Den hemmelig avtalen innebærer også at kineserne kan overvåke kysttrafikken fra den nye basen, som avisen omtaler som en geopolitisk utfordring fra Kinas side.

Amerikanske tjenestemenn med kjennskap til saken sier de to landene har inngått en prinsippavtale om lyttestasjonen. Kina skal betale Cuba, som har et stort behov for kontanter, flere milliarder dollar for å få bygge det nye etterretningsanlegget.

Den korte avstanden mellom Cuba og USA gjør at avsløringen har fått alarmen til å gå i president Joe Bidens regjering.

USA ser på Kina som sin viktigste økonomiske og militære rival. En avansert kinesisk base i nabolaget kan utgjøre en trussel uten sidestykke.

Torsdag kveld avviste Pentagon at Kina har inngått en avtale Cuba om å opprette en elektronisk lyttestasjon der, og sier at de ikke er kjent med at det foreligger slike kinesiske planer.

– Basert på informasjon vi har, er dette ikke riktig. Vi kjenner ikke til at Kina og Cuba er enige om å bygge en ny spionstasjon, sier Pentagons talsmann Patrick Ryder.

Mer fra Dagsavisen