Verden

Ukraina og Russland anklager hverandre for å ha ødelagt demning

Ukraina og Russland anklager hverandre for å ha sprengt Kakhovka-demningen i den russiskokkuperte delen av Øst-Ukraina.

Uverifiserte bilder i sosiale medier synes å vise en rekke eksplosjoner ved den 30 meter høye og over 3 kilometer lange demningen, mens andre viser store vannmasser som fosser ut.

Kakhovka-dammen forsyner den russiskokkuperte Krim-halvøya med drikkevann og det russiskokkuperte Zaporizjzja-kraftverket med kjølevann.

Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er det ingen umiddelbar fare for sikkerheten ved atomkraftverket, som er Europas største.

Steg 10 meter

Den ødelagte demningen har imidlertid resultert i flom i Dnipro-elva, og ukrainske myndigheter har evakuert innbyggerne i en rekke landsbyer langs elva.

– Vannet vil nå kritiske nivåer innen fem timer, advarte lederen for myndighetene i Kherson-fylket i morgentimene tirsdag.

Noen timer senere ble det meldt om oversvømmelse i flere landsbyer, og ifølge lederen for det ukrainske forsvaret i regionen, Oleksandr Prokudin, var rundt 16.000 mennesker i faresonen.

Vannstanden ved landsbyen Nova Kakhovka i Øst-Ukraina har steget med 10 meter etter at demningen ble ødelagt, sier ordføreren i den russiskokkuperte byen.

– Vannet fortsetter å stige. Sivile blir evakuert fra de flomrammede områdene, sier Vladimir Leontjev i en video på Telegram.

– Det er ingen panikk i byen, legger han til.

Vannstanden ved Nova Kakhova ventes å stige med ytterligere 2 meter de neste 72 timene, før den deretter begynner å synke igjen.

Byen, som før krigen hadde rundt 45.000 innbyggere, har fortsatt elektrisitet. To mindre landsbyer i nærheten er derimot koblet fra nettet, ifølge Leontjev.

Gjensidige anklager

Ukrainsk etterretning hevder at det var Russland som sprengte demningen, angivelig i panikk for å bremse en ukrainsk militæroffensiv.

– Dette var en åpenbar terrorhandling og krigsforbrytelse, og bevisene vil bli lagt fram for et internasjonalt tribunal, skriver de på Telegram.

Russland avviser dette og hevder demningen ble ødelagt i et ukrainsk rakettangrep.

Ifølge guvernøren Russland har innsatt i Kherson-fylket, Vladimir Saldo, ødela Ukraina demningen for å få søkelyset bort fra det han hevder har vært en feilslått ukrainsk motoffensiv i Øst-Ukraina.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass ble demningen angrepet med krysserraketter av typen Storm Shadow, som Ukraina har fått fra Storbritannia.

Verken Ukrainas eller Russlands påstander er verifisert av uavhengige kilder.

Store konsekvenser

Elva Dnipro er over 2.200 kilometer lang og har sitt utspring i Russland, renner via Belarus og gjennom Ukraina til Svartehavet.

Det er bygd seks demninger langs elva i Ukraina, og ukrainske myndigheter kontrollerer fem av disse. Kakhovka-demningen ligger lengst ned i et område okkupert av russiske styrker.

Et vannkraftverk tilknyttet demningen skal også være satt ut av spill, og følgene av ødeleggelsene er derfor store.

Michel anklager Russland

EU-president Charles Michel rettet tirsdag en anklagende pekefinger mot Russland og kalte ødeleggelsen av demningen for en krigsforbrytelse.

– Jeg er sjokkert over angrepet mot Nova Kakhovka-dammen, som er uten sidestykke. Ødeleggelse av sivil infrastruktur er helt åpenbart en krigsforbrytelse. Vi kommer til å stille Russland og deres stedfortredere til ansvar, skriver han i sosiale medier.

Storbritannias utenriksminister James Cleverly, som tirsdag var på besøk i Ukraina, var noe mer forsiktig med å fastslå hvem som ødela demningen.

– Det er for tidlig å foreta noen form for meningsfull vurdering av detaljene. Men det er verdt å huske at den eneste grunnen til dette er Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina, sa han.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg reagerer kraftig på ødeleggelsen av demningen.

– Dette setter tusenvis av sivile i fare og forårsaker store miljøskader. Dette er en opprørende handling, som igjen viser brutaliteten av Russlands krig i Ukraina, skriver han på Twitter.

Nyeste fra Dagsavisen.no: