Verden

FN-organisasjon for palestinske flyktninger «på randen av økonomisk kollaps»

På tross av økt norsk støtte og en klar advarsel fra FN-sjefen, fikk organisasjonen for palestinske flyktninger (UNRWA) bare en tredel av pengene de trenger.

Giverne på en UNRWA-konferanse denne uka ga løfter om 107 millioner dollar i nye midler, men hadde bedt om 300 millioner.

– Jeg er bekymret for at FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) kan bli enda mer underfinansiert fremover. Dette kan få alvorlige konsekvenser for de palestinske flyktningene, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Norge har derfor besluttet å øke årets bidrag til UNRWA med 25 millioner kroner, til totalt 300 millioner kroner i år, opplyste hun fredag.

UNRWA-sjef Philippe Lazzarini sier han er takknemlig for løftene. Men organisasjonen har nå ikke midlene som trengs for å holde 700 skoler og 140 klinikker åpne fra september til desember, advarer han.

Organisasjonen har lidd av pengemangel i ti år, men ifølge Lazzarini utgjør den pågående krisen en «eksistensiell trussel».

– Når UNRWAs fremtid står på spill, gjelder det også livene til millioner av palestinske flyktninger som er avhengige av grunnleggende tjenester, uttalte FNs generalsekretær António Guterres på starten av giverkonferansen.

Mer fra Dagsavisen