Verden

USA og Saudi-Arabia avslutter forsøk på fredssamtaler i Sudan

USA og Saudi-Arabia gir inntil videre opp forsøkene på å framforhandle våpenhvile mellom partene i Sudan i Jeddah, kunngjør de i en felles uttalelse.

Samtidig kommer Washington og Riyadh med kraftig kritikk av både den sudanske hæren og militsen RSF for bruddene på våpenhvilen, skriver Al Arabiya.

29. mai ble partene enige om en forlengelse av våpenhvilen, som ble innført blant annet for å få åpnet for sårt tiltrengt nødhjelp til sivile i landet. Avtalen ble imidlertid brutt gjentatte ganger av begge parter, og onsdag varslet hæren at de trekker seg.

USA og Saudi-Arabia ber begge partene om å opprettholde sin plikt om å beskytte sivile, men gjør det klart at det ikke blir flere samtaler før partene skjerper seg.

– Meklerne har kommunisert til partene hvilke skritt de må ta for å vise at de er engasjert i Jeddah-samtalene. Vi er klare for å gjenoppta samtalene når partene har gjennomført de nødvendige skrittene, heter det i uttalelsen.

Torsdag ble det meldt at 18 sivile ble drept da et marked i sentrum kom under beskytning.

– Til tross for en avtale om våpenhvile fortsetter den meningsløse volden over hele landet. Dette hindrer humanitær assistanse og skader dem som mest trenger hjelp. Omfanget av blodsutgytelser i Khartoum, og i særdeleshet Darfur, er frastøtende, sa Sullivan.

Sikkerhetsrådgiveren presiserte at sanksjonene er pålagt i henhold til den fullmakt president Joe Biden ga i mai.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier at over 100.000 mennesker har flyktet fra Sudan til Tsjad siden kampene brøt ut i landet i april.


Nyeste fra Dagsavisen.no: