Verden

Erdogan blir gjenvalgt – støttespillere jubler

President Recep Tayyip Erdogan – kjent som Tyrkias sterke mann – vinner valget og går løs på et tredje tiår som landets leder.

Da alle valgurnene var åpnet, viste tallene at Erdogan hadde fått støtte fra 52,1 prosent, mens 47,9 prosent hadde samlet seg bak Kemal Kilicdaroglu.

I 19-tiden norsk tid utropte både uavhengige tyrkiske medier og det statlige nyhetsbyrået Anadolu Erdogan som valgvinner. Litt før klokken 22 bekreftet valgkommisjonens leder at 69-åringen har vunnet valget.

Presidenten sier selv han har fått et mandat til å styre landet i fem nye år og takker folket.

– Den eneste vinneren er Tyrkia. Vi skal styre de neste fem årene, og vi skal gjøre oss fortjent deres støtte, slik vi har gjort i 21 år, sa Erdogan til sine støttespillere fra taket på en buss i Istanbul.

– Bye, bye, Kemal

Utenfor AKP-partiets hovedkontor i Istanbul hadde feiringen allerede startet før Erdogan erklærte valgseier. Flere veivet med tyrkiske flagg og ropte Allahu akbar, som betyr Gud er størst.

– Jeg forventer at alt skal bli bedre nå, sa 28 år gamle Nisa, en kvinne med hodeskjerf og et pannebånd med Erdogans navn på, til AFP.

Også i Ankara hadde flere tilhengere av presidenten startet feiringen i gatene, ifølge tyrkiske medier. Under takketalen tok Erdogan seg tid til å gi motstanderen et stikk.

– Bye, bye, Kemal, sa 69-åringen mens de oppmøtte jublet og buet.

Kamp til døra

Erdogan ble utfordret av Kilicdaroglu, som opposisjonen samlet seg bak. Han ga presidenten kamp til døra og sørget for at det ble avholdt en andre valgrunde.

Men Erdogan var stor favoritt, etter at han i første valgrunde nesten nådde den magiske grensa på 50 prosent. Etter å ha innsett nederlaget, gikk Kilicdaroglu hardt ut og kalte valget det mest urettferdige på mange år.

– Jeg har kjempet. Og det vil jeg fortsette med. Vi skal fortsette å lede denne kampen. For vår alles skyld – fortsett å kjempe for demokratiet, oppfordret han sine tilhengere i en TV-sendt uttalelse søndag kveld.

Både Anka og Anadolu melder om en valgdeltakelse på rundt 85 prosent, 2 prosentpoeng mindre enn i første omgang, skriver nyhetsbyrået DPA.

Verdenssamfunnet gratulerer

Flere verdensledere har allerede gratulert Erdogan med seieren, deriblant nære allierte som Ungarns statsminister Viktor Orban og Russlands president Vladimir Putin.

– Vi setter stor pris på ditt bidrag til å styrke det vennskapelige forholdet mellom Russland og Tyrkia. Din valgseier er et naturlig resultat av ditt uselviske arbeid som leder av Tyrkia, heter det i en uttalelse fra Putin.

Også Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Frankrikes president Emmanuel Macron gratulerer 69-åringen med gjenvalg.

– Vi skal fortsette å jobbe videre med president Erdogan, som jeg gratulerer, skriver Macron på Twitter.

---

Fakta om Recep Tayyip Erdogan

* Født 26. februar 1954 i Istanbul

* Aktiv i det islamistiske Velferds- og dydspartiet, som ble forbudt og oppløst på slutten av 1990-tallet

* Ordfører i Istanbul fra 1994 til 1998, da han ble avsatt og dømt til fire måneders fengsel etter å ha lest et kontroversielt dikt høyt

* Leder for det moderate islamistpartiet Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) fra starten i 2001

* Statsminister i Tyrkia fra 2003 til 2014, president siden 10. august 2014

* Gikk søndag seirende ut av presidentvalget i Tyrkia etter å ha blitt utfordret av opposisjonskandidaten Kemal Kilicdaroglu.

* Gift med Emine Gülbaran. Paret har to sønner.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: