Verden

Forskning: Slik kan litt kosemat påvirke helsa

Rotter har gitt forskere svar om juksemat, tarmhelse og hjernefunksjon.

Hvor usunt er det å jukse med et ellers sunt eller normalt kosthold? Australske forskere mener å ha funnet svar på akkurat det.

Du har kanskje et hverdagslig spisemønster som består av grove kornprodukter, en stor andel grønnsaker og fisk og måltider av moderat mengde.

---

Nasjonale kostholdsråd

1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet.

3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

4. Grove kornprodukter hver dag.

5. Fisk til middag to til tre ganger i uken.

6. Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

7. Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.

8. Matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

9. Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.

10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

11. Velge vann som tørstedrikk.

12. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Kilde: Helsedirektoratet

---

Kanskje er du også en av dem som viker fra det sunne hverdagskostholdet og unner deg en og annen utskeielse i forbindelse med helg og andre anledninger, av type hurtigmat, gatekjøkkenmat eller «junkfood», om du vil.

Ikke så farlig, det, trodde du? For noen vil det være nok til at vekten øker, men det er ikke det viktigste funnet i en australsk studie, ifølge vitenskapsnettstedet Science Alert.

En forskergruppe ved Universitetet i New South Wales i Australia har testet hvordan rotter takler å føre et sunt kosthold som innimellom forstyrres av søppelmat – typisk kosemat med en høy andel sukker og mettet fett.

Studien viser at det å jukse med et ellers sunt spisemønster kan påvirke både hjernefunksjon og tarmhelse hos rotter.

Rotter som stort sett spiste sunt, men som av og til fråtset i mat med høy andel sukker og mettet fett, viste betydelig kognitiv svekkelse, særlig i tester av romlig hukommelse. Rottene ble testet i hvilken grad de klarte å memorere plassering av gjenstander i et rom. Jo mer juksespising, desto mer svekket ble denne evnen hos rottene. Usunne avvik fra normalkostholdet ga også negative endringer i tarmbakteriene.

– Vi tror denne typen arbeid er avgjørende for å få oss til å tenke på å opprettholde hjernens helse inn i alderdommen, sier ekspert på nevrovitenskap, Margaret Morris ved universitetet til Science Alert.

Rotter som spiste usunt i flere dager gjorde det enda dårligere på hukommelsestestene.

– Vi vet at tarmen er nært knyttet til hjernen vår, sier Morris til Science Alert, og slår fast at dårligere tarmhelse som følge av kostholdet vårt kan påvirke hjernen og atferden vår.

Nyeste fra Dagsavisen.no: