Verden

Spansk hjelpepakke mot rekordtørke

Regjeringen i Spania sprøyter over 2 milliarder euro inn i tiltak for å bekjempe den langvarige tørken som har rammet landet hardt.

Vannreservene er i gjennomsnitt under 50 prosent av kapasiteten. Nivåene har falt til om lag 25 prosent i de to hardest rammede områdene – Andalucía i sør og Catalonia i nordøst.

Hovedtyngden av pengene, 1,4 milliarder euro, er øremerket ny infrastruktur, for eksempel avsaltingsanlegg, for å øke mengden tilgjengelig vann.

Ytterligere 784 millioner euro skal brukes til å hjelpe jordbruket med å takle mangelen på nedbør som har redusert avlingene og drevet opp kostnadene for husdyrfôr.

Hyppigere og mer intense

– Spania er vant til å møte perioder med tørke, men på grunn av klimaendringer har de blitt mye hyppigere og mer intense, og vi må forberede oss, sa energiminister Teresa Ribera på en pressekonferanse torsdag.

Presentasjonen av hjelpepakken kommer i forkant av region- og lokalvalget 28. mai, og det som ser ut til å bli et tett kappløp i det nasjonale valget mot slutten av året.

Spania har registrert sin tørreste start på året siden registreringene startet i 1961. Det ser heller ikke ut til å være noen bedring i sikte.

Risiko for avlingene

Mangelen på nedbør har vært katastrofal for landbrukssektoren i Spania. Landet er verdens største eksportør av olivenolje og EUs største produsent av frukt og grønnsaker.

Spania ba i april om nødmidler fra EU, gitt de dårlige prognosene for årets avlinger.

Onsdag kunngjorde regjeringen planer om å forby utendørs arbeid i perioder med ekstrem varme.

Nyeste fra Dagsavisen.no: