Verden

Egyptisk TV melder om våpenhvile på Gazastripen etter nye angrep onsdag

Israel og de militante palestinske gruppene på Gazastripen er enige om umiddelbar våpenhvile, melder den statlige egyptiske TV-kanalen Extra News.

Oppdatert med ubekreftet melding om våpenhvile, kl. 18.48

Meldingene om våpenhvile er ikke bekreftet verken fra israelsk eller palestinsk hold, men ifølge avisa Jerusalem Posts kilder har Islamsk hellig krig gått med på en våpenhvile fra klokka 21 onsdag.

Israels utenriksminister Eli Cohen bekrefter overfor KAN News å ha mottatt et egyptisk utkast til våpenhvile som nå er til vurdering, og statsminister Benjamin Netanyahu har ifølge israelske medier varslet pressekonferanse.

Egypt har ofte tidligere meklet i konflikten mellom Israel og de palestinske gruppene på Gazastripen. TV-kanalen Extra News er kjent for å ha tette bånd til egyptisk etterretning som har en sentral rolle i slike forhandlinger.

Mange ofre

Israels angrep mot den beleirede Gazastripen har krevd 22 liv de siste to dagene. De fleste ofrene er sivile, det yngste en jente på fire år.

15 mennesker ble drept da over 40 israelske kampfly angrep en rekke mål på Gazastripen tirsdag.

Tre ledere i den militante gruppen Islamsk hellig krig (Jihad) ble drept i den første angrepsbølgen natt til tirsdag. Angrepene krevde også livet til mange sivile som var naboer.

Blant de drepte var fem kvinner, fire barn og en lege, ifølge FNs spesialkoordinator Tor Wennesland. Han kaller Israels drap på sivile «uakseptable».

Fireåring drept

Det yngste offeret for tirsdagens angrep var datteren til Jihad-lederen Khalil al-Bahtini, fire år gamle Hajer. Bahtinis kone ble også drept.

To søstre, 17 år gamle Iman og 19 år gamle Diana Adass ble også uskyldige ofre fordi de bodde i samme bygning, den eldste av dem skulle ha giftet seg i juni.

Tannlegen Jamal Khuswan, kona og den 21 år gamle sønnen ble også drept. De bodde i etasjen over Jihad-lederen Tareq Izzeldeen, som trolig var Israels mål.

Rundt 30 sivile ble ifølge helsemyndighetene på Gazastripen såret i angrepene, og tilstanden til flere av dem betegnes som kritisk.

Raketter

Onsdag fortsatte de israelske angrepene, samtidig med at det ifølge den israelske hærledelsen ble avfyrt 270 raketter fra Gazastripen mot Israel.

Ingen av de palestinske rakettene forårsaket ifølge den israelske ambulansetjenesten Magen David Adom personskader, men sju palestinere ble drept i onsdagens israelske angrep mot Gazastripen.

Fire av de drepte skal ha vært medlemmer av den sekulære palestinske gruppen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP), mens de tre øvrige var sivile. Blant dem var en ti år gammel jente, ifølge journalister på Gazastripen.

Onsdag morgen skjøt og drepte israelske soldater også to militante palestinere på den okkuperte Vestbredden. Ifølge den israelske hærledelsen åpnet de to ild mot israelske soldater fra en bil, men uten at noen ble truffet.

Døde etter sultestreik

De siste israelske angrepene mot Gazastripen er de mest omfattende siden august. Da ble 49 palestinere drept i israelske angrep i løpet av tre dager. Ingen ble drept eller såret på israelsk side.

Konflikten denne gangen blusset opp da Jihad-lederen Khader Adnan døde i israelsk fangenskap etter en nesten tre måneder lang sultestreik.

Dødsfallet utløste store protester både på Gazastripen og Vestbredden, og Islamsk hellig krig sverget hevn. Flere titall raketter og granater ble avfyrt fra Gazastripen, men ingen av dem skal ha forårsaket skade.

Ikke ute etter krig

En talsmann for den israelske forsvarsledelsen understreket onsdag at Israel ikke var ute etter en storkonflikt med Hamas, som har makten på Gazastripen. Målet er utelukkende Islamsk hellig krig, sa Danny Hagari.

– Våre handlinger er kun et forsøk på å hindre ytterligere opptrapping. Israel er ikke interessert i krig, sier han.

Hamas-lederen Ismail Haniyeh var onsdag i kontakt med FN, Egypt og Qatar i et forsøk på å få en slutt på de israelske angrepene, opplyste en talsmann.

Verken Hamas eller Islamsk hellig krig har kommentert meldingene fra Egypt om våpenhvile.

Nyeste fra Dagsavisen.no: